Fotoverslag: Ontdek Oekraïne Festival

Het Ontdek Oekraïne Festival in de Stevenskerk, van 17 december tot 7 januari, zette de Oekraïense cultuur in de schijnwerpers. Bezoekers genoten van een uniek programma dat de Oekraïense cultuur verrijkte en ondersteunde. Verschillende betrokken organisaties en vrijwilligers wilden met het festival hun steun betuigen tegen Russische agressie. 

Het festival werd geopend op zondag 17 december met een ceremonie waarin de kunstenaars Oleksandr Klymenko en Sonya Atlantova hun werk toelichtten. Sinds 2014 schilderden zij iconen op overgebleven delen van munitiekisten, gevonden aan het front. Deze unieke iconen zijn te koop en de opbrengst gaat naar gezondheidszorgprojecten in Oekraïne. 

Dit werd gevolgd door een gesprek met de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevych en professor Alfons Brüning, expert op het gebied van religie en kunst. Ook deelde de Oekraïense Mariia Oliinyk een persoonlijk verhaal over de gezondheidszorg in oorlogstijd. Het muzikale element werd verzorgd door het Oekraïens ensemble 'Makivka', dat Oekraïense liederen ten gehore bracht.


Naast de iconententoonstelling bood het Ontdek Oekraïne Festival een scala aan activiteiten: borduurworkshops waar deelnemers traditionele Oekraïense 'vyshyvanka' creëerden, creatieve workshops voor het maken van nieuwjaarskaarten die naar Oekraïne werden gestuurd, vertoningen van documentaires over Oekraïne met nagesprekken. Daarnaast was er ruimte voor een discussie over de oorlog in Oekraïne vanuit een historisch en internationaal perspectief en waren er workshops voor het maken van traditionele Oekraïense knutselwerken. 

Op eerste kerstdag organiseerden de Stevenskerk en Nijmegen4Ukraine een hartverwarmend kerstdiner voor mensen die om verschillende redenen tijdens de kerstperiode niet in hun eigen land konden zijn. 

Dit bijzondere evenement verwelkomde 150 gasten van 15 verschillende nationaliteiten, waarmee de diversiteit en gemeenschapszin in het hart van Nijmegen gevierd werden. Het diner, bedoeld als een teken van solidariteit en verbondenheid, bood deze mensen een gevoel van thuis zijn in een warme, feestelijke sfeer.

De organisatie van het festival was in handen van de Stevenskerk, die hiervoor samenwerkt met Nijmegen4Ukraine, Volya Ukraine, het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC), het Oecumenisch Citypastoraat Nijmegen (OCP) en Spadeateliers.

Het festival werd afgesloten op zondag 7 januari met een muzikale voorstelling. Deze afsluiting omvatte optredens van Oleksandr Yukhymovych, een getalenteerde Oekraïense violist, dirigent en componist, en het Oekraïense koor "Kvitka" (Bloem), die samen een reeks inspirerende muziekstukken ten gehore brachten. Deze afsluiting benadrukte de rijke culturele tradities van Oekraïne en zorgde voor een gedenkwaardig einde van het festival.

Meer informatie over het Ontdek Oekraïne Festival vind je op hun website

 

Fotografie: Henk Beenen