Down The Rabbit Hole: dag 2

| Lunya van Wunnik

Op de tweede dag van Down The Rabbit Hole is het zo warm in de ochtend dat je door de brandende zon bijna je tent uitbrandt. Veel mensen beginnen de dag daarom met een frisse duik in het meer ter verkoeling. Hier is ook een tentje waar je een SUP-board kan huren om door het meer te peddelen. Lachend proberen mensen een rondje over het meer te varen en hun balans te behouden terwijl ze op het bord staan of zitten.  

Na het zwemmen is het tijd voor het eerste concert: Spinvis speelt op het Teddy Widder podium. Met zijn poëtische Nederlandse teksten tovert Erik de Jong een glimlach op de gezichten van het publiek. Tussendoor speelt hij wat vrolijke deuntjes op zijn melodica - een toetsinstrument maar waar je op moet blazen. De drummer heeft de setlist met watervaste stift op zijn drum geschreven als klein geheugensteuntje. Het is erg druk in de tent waardoor niet iedereen er bij past. Veel mensen zitten aan de zijkant van de tent in groepjes op het gras. Zo kunnen ze toch nog een glimp opvangen van het optreden via het grote scherm. Er volgt een groot applaus. ‘Kijk dan! Met al jullie lijven bij elkaar: met je blote huid, je haren, je oogballen’, begint daarna een van zijn nummers.

Rusten bij het bospaadje 

Op het Idyllische veldje is er een klein podium waar het countrybandje Freddie and the scabiessisters twee keer per dag speelt. Mensen dansen vrolijk in een polonaise en dragen de meeste kleurrijke en gekke outfits. Een vrouw met glimmende, zilveren cowboyboots stampt mee op de beats. Naast het podium is het bierlokaal, waar mensen rustig kunnen zitten om een (speciaal)biertje te drinken. Het plekje ligt op een verborgen plekje omringd met mooie plantjes en de drankjes worden geserveerd vanuit een oude kamper. 

Voor de mensen die even tot rust willen komen, is er het dromerige bospaadje dat tussen twee terreinen in ligt. Er staan meerdere picknicktafels onder de bomen die versierd zijn met gezellige lampjes en kroonluchters. Tegen een van de bomen leest een man rustig en geconcentreerd zijn boek. Aan de tafel daar tegenover zitten twee meiden met uitgeteld met hun hoofd op de tafel. De drukte van het festival kan soms overweldigend zijn en dan is dit het ideale plekje om weer tot jezelf te komen. 

Aan eettentjes is er ook geen gebrek. Van wafels, tot tempeh en Japanse pannenkoeken: het is lastig om een keuze te maken met al deze opties. Naast een biologisch eettentje dat soep en verse gerechtjes verkoopt, is een vrouw bezig met het slijpen van messen. “Ik slijp dit weekend zo’n 100 messen per dag zodat de koks goed hun werk kunnen doen”, vertelt ze tevreden. Dit doet ze op de Japanse traditionele manier met een wetsteen ondergedompeld in water. “Dit is echt de beste en snelste manier.”

Verboden te lachen?

Als je even geen zin hebt in livemuziek dan zijn er genoeg andere dingen te doen op Down The Rabbit Hole. In het openluchttheater geven groeigoeroe Koen en zijn team verschillende tips en tricks. Vandaag geven zij de workshop ‘verboden te lachen’. “Door een kwartiertje niet te lachen, zult u merken dat u daarna veel bewuster en harder lacht.” De cabaretier daagt het publiek uit door zijn meest grappige poëziewerk aan ze voor te lezen. De gasten moeten dus proberen om niet te lachen. Dit is echter moeilijk dan gedacht. Een vrouw knijpt bij ieder grapje haar lippen strak op elkaar maar toch verschijnt er nog een kleine lach op haar gezicht. 

Aan het begin van de avond is het tijd voor Little Simz, een veelbelovende act waar van tevoren al veel over gesproken werd op het festival. Deze verwachtingen zijn dan ook zonder twijfel waargemaakt. Met de nummers van haar nieuwste album ‘Sometimes I Might Be Introvert’ maakt ze iedereen aan het springen en meezingen. Tussen de nummers door draagt ze een intiem spoken word voor. Dit resulteert in een heel groot applaus dat tot ver op het festivalterrein te horen is. “Step over de tiger” roept de jonge Londense hiphopartiest. Iedereen stapt mee over deze denkbeeldige tijger. “And fear no more.” Na haar show loopt iedereen bezweet en onder de indruk de tent uit. “Dit was absoluut het hoogtepunt van de hele dag”, zeggen twee meiden tegen elkaar. 

Ook de rest van de avond zit vol met goede acts. Op de Hotot speelt Thom Yorke met zijn nieuwe band ‘The Smile’. Samen met zijn Radiohead-collega Johnny Greenwood en Tom Skinner zetten ze een indrukwekkende show neer vol met mooie zanglijnen en vette elektronische geluiden. Een eindje verderop speelt Moderat bij Teddy Widder. Het Berlijnse duo maakt elektronische muziek waar ontzettend veel publiek op afkomt die erop losspringen. De grootste act van de dag is natuurlijk Gorillaz. Met hun funky muziek creëren ze een grote moshpit tijdens het nummer ‘Momentary Bliss’. Een mooie afsluiting van een bijzondere tweede dag op Down The Rabbit Hole. 

 

 

Fotografie: Henk Beenen

Dit vind je misschien ook leuk...