Dit doe je tijdens de Maand van de Geschiedenis in Nijmegen!

Tijdens de Maand van de Geschiedenis zal historisch Nijmegen ook dit jaar weer alles uit de kast trekken om een gevarieerd programma aan te bieden. Met het oog op de huidige omstandigheden is het programma dit jaar vooral online en daar waar mogelijk fysiek. Zo is de pop-up tentoonstelling digitaal te bekijken gedurende de hele maand oktober in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. In het weekend van 16 t/m 18 oktober pakken ze extra uit met live-streams, waaronder de inmiddels befaamde Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz. Bekijk hier onze tips!

1. Van Oost naar West, de fietstochten van Frank van Rijn​

Nederlanders op de fiets vind je over de hele wereld. Frank van Rijn is er een van. Als afgestudeerd elektrotechnicus is er geen werelddeel dat hij niet befietst heeft, van oost naar west en van noord naar zuid of andersom. Frank van Rijn leverde de trapkracht, de Koninklijke Gazelle de fiets. Hij schreef er ook boeken over. Op 17 oktober om 14:00 geeft hij een lezing over zijn fietstochten van ruim 5000 kilometer; letterlijk van Oost naar West!

2. Grote Digitale Nijmeegse Geschiedenis Quiz

Ben je dé kenner van Nijmegen Oost, of voel je je toch meer thuis in West? Weet je alles van de Nijmeegse connecties met onze oosterburen, of ben je een expert in het koloniale verleden van de keizerstad? In de twaalfde editie van de Grote Digitale Nijmeegse Geschiedenisquiz kan je in een team van maximaal 5 personen jullie historische kennis testen. Gaat jouw team er met de winst vandoor? De Quiz vindt plaats op zondag 18 oktober van 15:30 tot 17:30 en is thuis via een livestream te volgen. Meer informatie vind je hier

3. Wandeling van Kelfkensbos tot en met de Lange Hezelstraat

De langste weg in het centrum van Nijmegen laat twee duizend jaar geschiedenis en de verhouding Oost West zien. Van Keizer Trajanus tot en met de Lange Hezelstraat als winkelstraat. Met deze wandeling zien we uit verschillende eeuwen die Nijmegen heeft meegemaakt nog restanten: de Godenpijler op het Kelfkensbos, de stadsmuur in het Hunnerpark, het verzetsmonument van Jan van Hoof op het Trajanusplein, het spoorwegmonument bij het Valkhof, de bijzondere winkelstraat de Marikenstraat, en nog veel meer. 

Er zijn twee manieren om de wandeling te doen:

  • Met de “TOURtoDO”-app. Deze is gratis te downloaden. Je toetst dan het nummer van de tourcode 774578 in en je kunt de wandeling lopen. Startpunt is Kelfkensbos hoek Gerard Noodtstraat. Bij elk plaatje is een foto met informatie.
  • Onderaan deze pagina staat een uitgebreide wandeling over dezelfde route, ook voorzien van foto’s. 

4. Radboud minicolleges

De Radboud Universiteit organiseert op zondag 18 oktober een reeks historische minicolleges, allen te volgen via een livestream. Stephan Mols vertelt over Oost en West, en de Romeinen en Nijmegen. Maaike van Berkel steekt het anders in; van West naar Oost, en zal spreken over hoe een middeleeuwse reiziger uit Fez India en China ontdekt en voelt zich er thuis. Tot slot geeft Christiaan van Bochove een lezing met de titel: Naar de Oost: Nijmegenaren bij de VOC. Deze lezing laat zien hoeveel Nijmegenaren aanmonsterden, wat de achtergronden van deze mannen waren, en hoe het hen aan boord en in Azië verging.

Dit vind je misschien ook leuk