Dé biebtips voor juni

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

1. BoekStartdag

Zaterdag 3 juni is het BoekStartdag, een feestdag voor de jongste bezoekers van de bibliotheek. Ontdek hoe fijn het is om samen met je baby of peuter met boeken en taal bezig te zijn. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren: dit versterkt de band tussen jou en je kind.  In acht vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt op BoekStartdag van 11 tot 12 uur voorgelezen uit het zwart-witte boek ‘Hey baby kijk – een knuffelboek’ van Laura van Bouchout & Eva Mouton. Na het verhaal kunnen kinderen knutselen, puzzelen en spelen in het thema 'zwart-wit'. Een gezellig samenzijn voor ouders en jonge kinderen. Aanmelden is fijn, maar niet verplicht.

Boekentip!

Groot, groter grootst – Xavier Deneux
Sharon, educatiemedewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid: “Ik ben fan van het prentenboek ‘Groot, groter, grootst’. Met flapjes en zwart-wit illustraties, wat super goed werkt bij de kleintjes. Je kunt er veel bij vertellen en er staan verschillende dieren in. Ze vertellen wie ze zijn, wat er bijzonder aan hen is, wat ze eten en dat ze niet de grootste zijn. Je kunt samen met je kind geluiden en bewegingen nadoen.”

Ontdekin welke bibliotheken wordt voorgelezen op BoekStartdag

2. Kennispodium over hoogsensitiviteit

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief of hooggevoelig. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en geen stoornis. Hooggevoelige mensen zijn extra gevoelig voor prikkels zoals geluiden, bewegingen, aanraking en licht. Misschien ben jij het wel? Of je kind? Of je partner?

Tijdens dit KennisPodium op maandag 12 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Bibliotheek Beek-Ubbergen neemt coach Lisette Sillessen je graag mee in wat hoogsensitiviteit is en wat deze mooie eigenschap kan opleveren. Als je het maar op de juiste manier gaat zien en inzet! Voor bibliotheekleden en studenten is de toegang gratis, overige bezoekers betalen € 2,50 per kaartje. Koop je kaartjes hier.

Boekentip!

Hoogsensitief – Elke van Hoof
Een boek over wat hoogsensitiviteit is, hoe je het kunt vaststellen en hoe je er mee om kunt gaan. Het geeft een goed inzicht in de stand van zaken van het huidige wetenschappelijke onderzoek hieromtrent. Het presenteert de feiten, nieuwe onderzoeksresultaten en toekomstige onderzoeksprojecten. Prettig leesbaar, met veel praktijkvoorbeelden.

3. Verhalen over Anansi de spin

In aanloop naar Keti Koti vertellen voorlezers in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid de verhalen over Anansi de spin. Tijdens de slavernij waren uitingen van de eigen cultuur van tot slaaf gemaakten verboden, maar de verhalen over de ondeugende spin Anansi werden overal stiekem verteld.

Anansi de spin is een slimme en een beetje ondeugende spin met een hart van goud. Samen met zijn vrouw Makuba en hun zeven kinderen woont Anansi de spin in het tropisch woud. Met zijn vrienden, Schildpad, Konijn, Aap, Krekel en Haan maakt Anansi leuke, spannende en grappige avonturen mee. Anansi houdt zijn vrienden regelmatig voor de gek, zeker als hij daar zelf beter van wordt (en meestal betekent dat meer eten). Kom je ook luisteren? Na afloop van het verhaal kunnen kinderen zelf een spin maken.

Boekentip!

Anansi de Spin en de gulzige tijger – Iven Cudogham
Tijger eet al het eten van de dieren op, dus wil Anansi hem een lesje leren. Iedereen lacht hem uit: dat gaat hem nooit lukken! Vierkant prentenboek met expressieve kleurenillustraties met een navertelling van een verhaal over Anansi. Vanaf ca. 5 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...