Dé biebtips voor juli

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

1. Schrijver in de Stevenskerk: Susan Smit

Tijdens de Vierdaagsefeesten even ontsnappen aan de drukte in de stad? Leun in de Stevenskerk achterover en luister naar schrijver Susan Smit (1974) die vertelt over haar werk. Ze is columnist van Happinez en schrijver van achttien succesvolle boeken, waaronder ‘De heks van Limbricht’. In haar werk geeft Susan steeds blijk van een kritische en eigenzinnige houding tegenover spiritualiteit en zingeving. Op zondag 16 juli van 14.00 tot 15.00 uur is zij te gast in de Stevenskerk. De toegang is gratis en er is vrije inloop.

Boekentip!

Tropenbruid – Susan Smit

Wanneer Anna in 1907 als bruid van een bestuursambtenaar in Nederlands-Indië aankomt, blijkt hij kinderen te hebben bij een Indische vrouw met wie de meisjes geen contact mogen hebben.

2. Kidsplein

Samen met LUX, het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis tovert de bieb het Mariënburgplein om tot Kidsplein. Van 15 t/m 20 juli vinden hier tussen 13.00 en 17.00 uur doorlopend voorlees- en spelactiviteiten plaats. De perfecte plek om lekker te relaxen terwijl je (klein)kinderen volop bezig zijn. Zo is er op zaterdag 15 juli een Waterfeest waar kinderen rainsticks kunnen knutselen, naar verhalen luisteren en met water spelen.

Twee Nijmeegse kinderboekenschrijvers komen voorlezen: Roel Seidell en Sarah Brusell. Roel leest op maandag 17 juli voor uit zijn boek ‘De jippiestok’ en gaat met de kinderen een vrolijke jippiestok knutselen. Op donderdag 20 juli gaat Sarah voorlezen uit haar boek ‘Een beetje bang’ en samen met de kinderen een prentenboek verzinnen. Dinsdag 18 juli leest kinderboekenschrijver Iven Cudogham verhalen voor over de slimme spin Anansi, bekend uit Afrikaanse volksverhalen. Iven maakt er een echte voorleesvoorstelling van vol meedoe-activiteiten. Dove en slechthorende kinderen zijn ook van harte welkom bij deze voorleesactiviteit: er is een gebarentolk aanwezig.

Boekentip!

Een beetje bang – Sarah Brusell

Interactief prentenboek dat tot leven komt bij het voorlezen. Het boek – gevisualiseerd door het gelaat van een harig monster- is bang, het rilt een beetje. Het boek is bang dat hij nat wordt, of lelijke kreukels krijgt in zijn bladzijden. Daarom vliegt het boek weg en probeert zich te verstoppen. Alles komt op z’n pootjes terecht als het boek gelezen wordt. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

3. Roze Woensdag Jong!

Al twee jaar lang zijn Bibliotheek De Marienburg, LUX en het Mariënburgplein het decor van Roze Woensdag Jong! Een programma om queer jongeren het gevoel te geven dat ze zichzelf mogen zijn. Jongeren kunnen o.a. in de bieb shoppen bij standjes met zelfgemaakte spullen, meedoen aan een kledingworkshop en modeshow van modeontwerper Hans Hutting, de ‘Hoe-LHBTIQA+-inclusief-ben jij-zelftest’ doen, draq queen memory spelen en feesten tijdens het LHBTQIA-feest van PANN.

Boekentip!

Als de hemel genoeg ruimte heeft – Splinter Chabot

Een roman over reizen, vriendschap en liefde. Magnus en Elias zijn elkaars tegenpolen: Magnus leeft in het midden van de aandacht, terwijl Elias toekijkt. Ze gaan samen op reis, en komen onderweg voor belangrijke keuzes te staan. Elias ontdekt dat hoe dicht je ook bij iemand komt, uiteindelijk iedereen alleen is met zijn gedachten.

Dit vind je misschien ook leuk...