Dé biebtips voor april

Wist je dat er in de bieb heel veel toffe activiteiten plaatsvinden voor kinderen en volwassenen? Iedere maand zet de Bibliotheek Gelderland Zuid drie activiteiten in de schijnwerpers, mét bijpassende leestips. Om inspiratie op te doen, te ontspannen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

1. Boekenproeverij: ontdek je nieuwe lievelingsboek!

Tijdens de Boekenproeverij op maandag 3 april neemt een boekenpanel plaats op het podium in Bibliotheek De Mariënburg. Het panel bestaat uit boekverkoper Djuna Bánki (Dekker v.d. Vegt), universitair docent Moderne talen en culturen Anna Geurts (Radboud Universiteit) en educatiemedewerker Linda Vogelesang van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zij zullen enthousiast vertellen over hun favoriete boeken. De presentatie is in handen van stadsdichter Heidi Koren. Na afloop krijgen de bezoekers een boekje mee naar huis met de titels die deze avond zijn besproken, plus aanvullende leestips. Een kaartje kost € 6,50 voor bibliotheekleden en studenten, € 8,50 voor overige bezoekers. De Boekenproeverij begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Boekentip!

 

Exit West – Mohsin Hamid
In een niet genoemd islamitisch land wordt Saïd verliefd op de vrijgevochten Nadia. De heimelijke ontmoetingen van de twee geliefden worden steeds gevaarlijker als er een burgeroorlog uitbreekt. Saïd en Nadia vluchten naar Griekenland en proberen een leven op te bouwen in Londen en later San Francisco. De focus ligt daarbij niet op de reis maar op ontmoetingen met lotgenoten.

2. Vrijheidsgesprek met Saïda Aoulad Baktit en Joska van der Meer

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid organiseren een reeks Vrijheidsgesprekken met bekende Nijmegenaren. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, hun werk, hun idealen? Op donderdagavond 13 april gaat oud-journalist Rob Jaspers in Bibliotheek De Mariënburg in gesprek met pastor Joska van der Meer en islamitisch geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit. Van der Meer is al meer dan 25 jaar pastoor in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Ze vindt het belangrijk dat de verschillen in de wijken gerespecteerd worden en ze werkt aan het verbinden van eilandjes in Dukenburg. Aoulad Baktit werkt als islamitisch geestelijk verzorger in het RadboudUmc. In 2022 kreeg zij de Burgemeester Ien Dales Prijs voor haar inzet voor de emancipatie van minderheden. Het gesprek duurt van 19.30 tot 20.30 uur en is gratis toegankelijk.

Boekentip!

 

Vrijheid – Imogen Kealey
Nancy Wake, geboren in Nieuw-Zeeland in 1912 en opgegroeid in Australië, loopt op haar zestiende weg van huis en komt in Frankrijk terecht. In de jaren dertig verslaat ze als journaliste een bijeenkomst van Hitler in Berlijn en is geschokt door het kwaad dat deze leider uitstraalt. Als Frankrijk bezet wordt, sluit ze zich dan ook meteen aan bij het verzet. In 1943 is ze een van de beruchtste verzetsstrijders, door de nazi’s ‘Witte Muis’ genoemd. Actrice Imogen Robertson en filmproducer Darby Kealey schreven samen dit boek, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Nancy Wake.

3. Kindercollege over archeologie: ontdek verhalen van vroeger

Een bijzondere schat in de grond vinden, wie wil dat nu niet? Op woensdag 19 april komt een archeoloog in Bibliotheek Millingen aan de Rijn vertellen over zijn werk. Aan de hand van bodemvondsten horen kinderen verhalen van vroeger. Kinderen mogen ook zelf op onderzoek uit om te ontdekken hoe oud iets is of waar het vandaan komt. Dit kindercollege duurt van 15.15 uur tot 16.30 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De toegang is gratis. Aanmelden via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid: www.obgz.nl/agenda.
 

Boekentip!

 

Swoertje wroet in vroeger – Masja en Nico Parlevliet
Dit boek is een combinatie van fictie en non-fictie. De rechterpagina’s vormen een prentvertelling over een zwijntje dat wroetend in het hol van Das beland. Daar gebruikt Das voorwerpen uit het stenen tijdperk. Op de linkerpagina’s staat informatie over grafheuvels in Nederland en wat daarin zoal gevonden is. Dit boek, gemaakt door een archeologe en haar artistieke vader, laat jonge kinderen op speelse wijze kennis maken met historische onderwerpen. Prentvertelling vanaf circa 4 jaar, informatieve gedeelte vanaf circa 8 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk...