Vrijheidsgesprekken: Nijmegenaren in gesprek over vrijheid

Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Stilstaan bij de betekenis van vrijheid, de noodzaak van vrijheid is wederom noodzakelijk. Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan daarom deze maanden in de Bibliotheek de Mariënburg in een reeks gesprekken met bekende Nijmegenaren stil bij de betekenis van vrijheid.

Reeks gesprekken in Bibliotheek de Mariënburg

De Tweede Wereldoorlog ligt 79 jaar achter ons, maar we zien in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting, terreur. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Stilstaan bij de betekenis van vrijheid, de noodzaak van vrijheid is wederom noodzakelijk.

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan daarom deze maanden in de bibliotheek aan de Mariënburg in een reeks gesprekken met bekende Nijmegenaren; van boekenschrijvers tot geestelijken, een muzikant en een media-presentator, stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, hun werk, hun idealen.

Inspiratie voor de gesprekken wordt mede gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist, nog steeds columnist bij De Gelderlander en een van de makers van wekelijkse podcast Ien over de Nijmeegse politiek.

Programma

Op donderdagavond 23 maart vindt tussen 19.30 en 20.30 uur het eerste Vrijheidsgesprek uit de reeks plaats. Rob Jaspers gaat dan in de bibliotheek aan de Mariënburg in gesprek met de schrijvers Marcel Rözer en Steffie van den Oord. Troubadour Rop Romers zorgt deze avond voor het muzikale intermezzo.

Op donderdagavond 13 april gaat Rob Jaspers tussen 19.30 en 20.30 uur in de bibliotheek in gesprek met pastor Joska van der Meer en islamitisch geestelijk verzorger Saïda Aoulad Baktit.

Op vrijdag 5 mei vindt het laatste Vrijheidsgesprek van de reeks plaats om 14.00 uur tijdens De Gelderse Vrijheidsdag in Bibliotheek De Mariënburg: Rondom Vrijheid. Rob Jaspers gaat hier in gesprek met Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms (artiestennaam Jeroen Antoine) over wat vrijheid voor hen betekent. Jeroen Lazeroms treedt deze middag ook op.

Houd de website in de gaten voor de laatste updates.

Dit vind je misschien ook leuk…