Biebblog: De nieuwkomer

Sinds twee maanden verzorgt schrijver en dichter Heidi Koren maandelijks een blog voor de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ze bekijkt de bibliotheek door de ogen van onze bezoekers. Want de bibliotheek is tegenwoordig veel meer dan alleen een plek om te lezen, te leren en informatie op te zoeken. In de bieb wordt koffie gedronken, bijgepraat, muziek geluisterd, gegrasduind, ontdekt, gewerkt, gezocht en gevonden. Door jong en oud, door lang en kort, door dik en dun en in alle talen van de wereld. Bekijk nu ook op IntoNijmegen de bieb door de ogen van de bezoekers! Deze maand: de nieuwkomer.

De nieuwkomer

Ik ben verdwaald in Hatert. Mijn telefoon met daarin het nummer en het adres van de vriendin bij wie ik een half uur geleden zou aanbellen voor koffie, ligt thuis op de keukentafel. Ik dacht dat ik het uit mijn hoofd ook wel wist maar als ik voor de derde keer langs het Wijkcentrum kom, parkeer ik de auto maar. Zo vroeg op de ochtend zonder koffie is te veel gevraagd.

De vriendelijke man achter de bar schenkt me een pikzwarte koffie in en verwijst me naar de bibliotheek in hetzelfde gebouw voor een beschikbare computer met internet. Ik wil mijn vriendin via Facebook een berichtje sturen om haar om het adres te vragen.

Het is een kleine bieb maar met een grote leestafel bij binnenkomst. Hij zit helemaal vol met mensen, ik maak een voorzichtige inschatting van vier verschillende nationaliteiten waarvan één Nederlandse. Er wordt een mooie combinatie van talen gesproken, inclusief handen- en voetenwerk. Ik luister het gesprek af terwijl ik op de computer inlog.

‘Mijn- hond-is-weg,’ leest een man hardop voor.

‘Nee,’ een dame schudt haar hoofd. Ze wijst naar buiten waar een hond aan een lantaarnpaal gebonden, zit te wachten. ‘Hij is daar.’ Iedereen lacht.

Ik typ: ‘Hoi, ik ben in je buurt in de bieb maar ben je adres én mijn telefoon vergeten. Wil je me even laten weten waar ik moet zijn. Sorry!!’ Ik wacht op een vinkje maar er gebeurt niks. Ze is niet online. Natuurlijk is ze niet online. Het is een prachtige dag. Ze zit waarschijnlijk in de achtertuin met koffie en appeltaart op mij te wachten. Ik hang achterover in mijn stoel. Dan klinkt er een verlossend bliepje en verschijnt het adres in mijn scherm. De straatnaam zegt me niks. Ik sluit de computer af en pak een stadskaart uit het schap. Met mijn vinger over het papier mompel ik de straatnaam.

‘Jij zoekt?’ vraagt de man naast me.

‘Ja,’ ik knik. ‘Ik ben de weg kwijt.’

‘De weg? Kwijt? Wie is de weg?’ Er ontstaat rumoer in de groep. De weg is weg. Iedereen kijkt vragend naar de begeleidster van de groep.

Snel roep ik de gezochte straatnaam.

‘Oooh,’ zegt de man naast me. Hij steekt zijn voeten in zijn sandalen die hij kennelijk onder de tafel heeft uitgeschopt en neemt me bij de arm mee naar de voordeur van de bibliotheek. Hij wijst naar de straat achter het sportveldje. ‘Daar is jouw weg,’ zegt hij. Ik tuur langs het voetbaldoel naar de overkant en herken ineens de bouw weer. Oja. Daar is mijn weg.

‘Jouw weg is niet weg,’ zegt hij nog en grijnst. Nee schud ik en draai me om om hem een hand te geven, maar hij is al weg.

Het Taalcafé in Bibliotheek Hatert vindt iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats. In het Taalcafé is iedereen welkom die graag (beter) Nederlands wil leren spreken. In veertien vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid vindt wekelijks een Taalcafé plaats.

Lees ook:

 

Tekst: Heidi Koren
Foto: Marcel Krijgsman

Dit vind je misschien ook leuk