Beleef de Nijmeegse Poëzieweek

De Nijmeegse Poëzieweek brengt gedichten en mensen samen. Door de aangescherpte maatregelen moest Bibliotheek Gelderland Zuid een alternatief bedenken om poëzie naar de mensen toe te brengen. En dat is gelukt! Van 28 januari t/m 3 februari beleef je poëzie in de Nijmeegse straten, maar ook thuis vanaf een scherm in je huiskamer. Reden genoeg voor een gesprekje met Marjolein Hordijk. In opdracht van Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen is zij de kartrekker van de Nijmeegse Poëzieweek. Je kunt Marjolein ook kennen van Bibliotheek Gelderland Zuid waar zij programmamaker is. 

Wat kun je tijdens de Nijmeegse Poëzieweek allemaal verwachten?

Er is een bomvol programma dat geheel coronaproof georganiseerd wordt. Op www.gedichtennacht.nl kun je bijvoorbeeld iedere avond vanaf 22.00 een nieuwe videovoordracht zien van bekende dichters zoals Iduna Paalman of Simone Atangana Bekono. Proces Verbaal is een jonge uitgeverij die altijd originele dingen doen. Zij hebben vanuit Hubert meerdere programma's die ze live gaan streamen. Maar je vindt ze op zaterdagmiddag ook op de Kelkensbos met een speciale poëzietelefoon. Ze starten op 28 januari zelfs met een gratis belspel vol poëzie. Je hoeft alleen maar te bellen naar 085-3018051 om gedichten en nog veel meer verrassingen te horen.

Als je zelf aan de slag wilt dan kan dat ook. Er zijn twee online workshops. Buiten zinnen heeft Kila van der Starre uitgenodigd voor een workshop instapoëzie en Cultuur op de Campus gaat samen met Jesse Laport liefdesgedichten schrijven. En natuurlijk is er muziek! De Nijmeegse muzikant Jeroen Antoine, die bekend staat om zijn poëtische teksten, zingt zich via Instagram recht jouw huiskamer in.

Iduna Paalman

Kun je ons meer vertellen over de poëziewandelingen?

Het is een feit dat mensen het heel leuk vinden om spontaan ergens poëzie tegen te komen. Met die gedachte in ons achterhoofd zijn we gaan onderzoeken wat er binnen de coronamaatregelen mogelijk is. Aangezien er twee hele mooie bundels met gedichten rondom Corona verschenen zijn, vonden we het erg leuk om hier mooi vormgegeven posters van te maken en die bij ondernemers in de binnenstad in de etalage te hangen. Er is een korte en lange wandelroute voor volwassenen met gedichten uit Mijn overbuurvrouw is een meeuw, die Dichter Des Vaderlands Tsead Bruinja samen met Poëzie Centrum Nederland samenstelde. Het merendeel van de gedichten zijn van Nijmeegse dichters.

Er is ook een speciale route voor gezinnen met gedichten uit de dichtbundel DICHTER. corona - de wereld staat stil en op zijn kop. Er zitten leuke doe-opdrachten bij en ook geluidsfragmenten die je via een QR-code kunt scannen. Ga dus lekker met het hele gezin aan de wandel! Op zaterdagmiddag kun je zelfs één van de dichters, Linda Vogelesang, in het echt ontmoeten! De hele route met alle ondernemers staat op www.nijmeegsepoezieweek.nl.

Wat is er speciaal voor kinderen georganiseerd?

We hebben natuurlijk de poëziewandeling voor het hele gezin, maar de Kinderboekwinkel plaatst ook iedere dag raadgedichten op Facebook en Instagram. Daar kunnen kinderen leuke prijzen mee winnen.


Jeroen Antoine

Wat mag je zeker niet missen deze Poëzieweek?

Ik zou bijna willen zeggen dat je niets mag missen, maar er is zoveel dat alles zien bijna onmogelijk is! Op donderdag 28 februari wordt er bekend gemaakt wie de nieuwe stadsdichter wordt. De feestelijke inauguratie volgt later, maar er komt een filmpje met voordracht op www.gedichtennacht.nl.

Wat is jouw favoriete gedicht?

Er zijn deze week heel veel mooie gedichten te lezen en te horen, maar mijn favoriet is het gedicht dat afscheidnemend stadsdichter Wout Waanders speciaal voor deze week geschreven heeft. Mocht je daar nog meer over willen horen dan kun je op de website van Dekker van de Vegt een interview met hem vinden. Zijn gedicht is ook op ansichtkaarten gedrukt. Op zaterdagmiddag kun je in het centrum een kaart schrijven en adresseren. Wij plakken de postzegel en doen hem voor je op de post. Je kunt zijn gedicht zelfs in het tasje van je afhaallunch of diner vinden. Er zijn heel veel horecaondernemers die aan deze leuke actie meedoen.

Kijk voor meer informatie op www.nijmeegsepoezieweek.nl.

Dit vind je misschien ook leuk