5x programmatips voor het Nijmeegs Boekenfeest 2019

In het eerste weekend van de Boekenweek, op zaterdag 23 maart, vindt het Nijmeegs Boekenfeest weer plaats in De Vereeniging. Tientallen schrijvers, dichters, journalisten, tekenaars, muzikanten, drag queens, filosofen, acteurs en dj’s reizen af naar Nijmegen voor de moeder aller Boekenfeesten! 

Het thema van de Boekenweek is dit jaar 'de moeder de vrouw'. Een leuke bijkomstigheid bij het thema: kinderen mogen hun moeders gratis meenemen naar het Nijmeegs Boekenfeest! Meld je daarvoor bij de infobalie en neem iets mee waaruit blijkt dat je familie bent, zoals een identiteitsbewijs of een foto.

Als je naar het Boekenfeest gaat, pak dan sowieso de opening mee: het Boekenfeest wordt om 20:00 geopend door stadsdichter Wout Waanders. Maar wat daarna? Wij tippen 5 programma's om de avond mee te vullen! 

1. Audiotour 'Ik woon niet meer in het huis'
20:00 — 23:30
Foto: Gaby Jongenelen

Ik woon niet meer in het huis, maar het huis woont nog in mij is een bijzondere audiotour gemaakt door de Vlaamse schrijfster Maud Vanhauwaert en Ibo Ibelings (student Interaction Design, ArtEZ). Dool mee in de dromen van vijf personages die hun ouderlijk huis verloren en volg een zelfgekozen route van voordeur naar slaapkamer.
 

2. Op Ruwe Planken in het café
21:00— 22:30
Foto: Studio Schulte Schultz

Het café van De Vereeniging is in handen van Op Ruwe Planken. De redactie van het tijdschrift presenteert twee programma's:

Schrijfwedstrijd ‘Ik heb hier een brief voor mijn moeder’
Een kritiek op het thema van de Boekenweek was dat een moeder zoveel meer is dan een vrouw. Op Ruwe Planken geeft het woord ‘moeder’ de ruimte. Want wat is een moeder? Een duwtje in de rug, een schouder om op te huilen, een levensles, een idool? Vanavond hoor je de beste en verrassende inzendingen over deze vraag.

Je moeder
Vanavond gieten drie Op Ruwe Planken-auteurs ‘je moeder’- of ‘yo mama’-grappen in een nieuw literair jasje. Neem je moeder mee en laat je verbazen.
 

3. Jan Siebelink
21:20 — 22:00
Foto: Sasha de Boer

Jan Siebelink mag als een van de meest succesvolle schrijvers uit de Nederlandse literatuur niet op ons lijstje ontbreken. In 2004 vindt hij de weg naar het grote publiek met het overrompelende succes van Knielen op een bed violen, meer dan vijftig keer herdrukt. Hij zal tijdens het Boekenfeest geïnterviewd worden over het boekenweekgeschenk dat hij dit jaar schrijft.

 

4. Marja Pruis & Bregje Hofstede
22:40 — 23:10
Foto's: Keke Keukelaar & Willemieke Kars​

Marja Pruis en Bregje Hofstede werken mee aan De nieuwe feministische leeslijst, die in samenwerking met De Groene Amsterdammer in maart bij Das Mag verschijnt. Lisa Weeda gaat onder meer hierover met ze in gesprek. 
 

5. Dichters & Drags
23:40 — 00:10
Foto: Studio Schulte Schultz

Op het Wintertuinfestival 2015 zag je de flamboyante eindshow Dichters & Drags. Vanavond doen ze het in een kleinere formatie nog eens dunnetjes over. RueBella en Marcella worden in poëzie bezongen door twee schrijvers. Susanne te Braak oftewel dj HizzL zal als Dan, haar dragking-alterego, de muziek verzorgen.

Om de avond gedenkwaardig af te sluiten komen DJ's HizzL & Schmerig tot 03:00 de voetjes van de marmeren vloer draaien. Benieuwd naar het volledige programma? Kijk op http://www.literaireactiviteitennijmegen.nl/boekenfeest/!

Headerfoto: Studio Schulte Schultz

Dit vind je misschien ook leuk