Zevende interventie Bart Drost niet live te zien in het museum

De door Museum Het Valkhof aangestelde Kunstluis maakte zich op voor zijn zevende en laatste interventie. Kunstenaar Bart Drost kreeg begin dit jaar carte blanche en zette het museum zes keer geheel op eigen wijze op zijn kop. Voor de grande finale ‘Kunstluis maakt het bont’ zou hij bezoekers met enkele kleine guerrilla acties verrassen die hij gedurende het jaar stiekem heeft uitgevoerd. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is het museum tijdelijk gesloten en zijn de acties niet in levende lijven te bekijken. Maar de Kunstluis geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen.

Reageren en opschudden

In februari van dit jaar stelde Museum Het Valkhof in Nijmegen kunstenaar Bart Drost aan als eerste Kunstluis. Deze Kunstluis krijgt gedurende een jaar de vrijheid om ‘als luis in de pels’ met korte interventies te reageren op de collectie, presentatie en organisatie van het museum. Telkens slaagde hij er in om bezoekers én museummedewerkers op te schudden. Zo werd er een ruimte gekraakt voor zijn collega kunstenaars, werden bezoekers op een luide manier gealarmeerd op ‘Mind your step’, kreeg de eikenhouten Heilige Sebastianus zijn pijlen terug en kropen bezoekers over de vloer om een expositie tussen de plinten te bekijken. “De ene interventie is de andere niet. Soms is een ingreep zo miniem, dat je eigenlijk niet van een echte interventie kunt spreken. Dan weer is de interventie zo omvangrijk dat het meer weg heeft van een mini-tentoonstelling.” Aldus Drost.

Guerrilla acties

De Kunstluis zou de Kunstluis niet zijn als hij tussen zijn interventies door niet nog wat extra verrassingen op touw zette. Zonder iemands medeweten heeft hij zo nu en dan tijdens sluitingstijd én openingstijd enkele heuse guerrilla acties uitgevoerd die tot op heden nog niet in de openbaarheid zijn gekomen. Hoe en wat? Dat weet niemand. Aankomende dinsdag zou hij van start gaan: zijn állerlaatste interventie waarin hij bezoekers mee neemt in een trip down memory lane.

Vanwege de coronamaatregelen is het museum is t/m 18 november echter gesloten en dus moet het museum met pijn in het hart melden dat zijn zevende interventie niet in het echt te zien is. Maar niet getreurd, Bart Drost neemt je op zijn eigen website mee op reis door zijn gedurfde guerrilla acties van afgelopen tijd! Bezoek daarvoor www.bartdrost.nl/archive/402.

Geen fysiek optreden dit keer dus, maar wie weet krijgt het geheel nog een luizenstaartje... Houd de sociale media en website van het museum in de gaten.

Dit vind je misschien ook leuk