Wat is er te doen in Nijmegen - 23 t/m 29 oktober 2023

Nog geen plannen tijdens deze herfstige dagen? Daar schrijven we de weektips voor! Je kan meezingen met alle grote hits van ABBA in de Stadsschouwburg of alvast genieten van de Halloween-sfeer tijdens een nieuwe fotowandeling van de maand! Niemand hoeft zich te vervelen, dus lees snel verder. 

1. Radboud Reflects: Barbie en de Mannenwereld

Iedereen kent Barbie. En of je nu fan bent of een enorme hekel hebt aan de hoogblonde pop met grote borsten en slanke taille, je hebt de film erover gezien of er in ieder geval van gehoord. In het zuurstokroze Barbieland zijn vrouwen de baas en hangen mannen doelloos rond op het strand. De feministische utopie. Toch? Kom op maandag 23 oktober luisteren naar historicus Marloes Hülsken en politicoloog Nik Linders over wat Barbie ons vertelt over ons perspectief op feminisme, over man-vrouw relaties en over mannelijkheid.

Maandag 23 oktober 2023 om 20.00 uur | LUX Nijmegen

2. Festival Jazz international Nijmegen (FJIN)

Van 25 t/m 29 oktober brengt Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) op diverse locaties in Nijmegen de beste internationale jazz acts van het jaar. Bezoekers genieten tijdens de 12 optredens van de fine fleur van de jazz en geïmproviseerde muziek.

Woensdag 25 oktober t/m zondag 29 oktober | Doornroosje, Brebl, Concertgebouw de Vereeniging, De Lindenberg en LUX Nijmegen.

 

3. ABBA Gold

ABBA Gold bestaat uit speciaal geselecteerde musici en zangers, die met toestemming van de originele leden alle beroemde nummers aan bod laten komen. Geniet van alle grote hits zoals Waterloo, Fernando, Voulez Vous, Super Trouper, Dancing Queen, aangevuld met authentieke unplugged uitvoeringen. Ook de allernieuwste songs komen aan bod. 

Donderdag 26 oktober 2023 om 20.00 tot 22.30 uur | Stadsschouwburg Nijmegen.

4. Fotowandeling van de maand

Bijna Halloween! En dat komt natuurlijk terug in de fotowandeling van deze maand. Tijdens de wandeling van oktober ga je de winkelstraten in op zoek naar mooie etalages. Maar misschien heb jij wel juist hoogtevrees en wil je daar iets mee? Als het maar eng is! De wandeling voert je vanaf de Grote Markt richting de Marikenstraat, en dan via de Ziekerstraat richting Molenstraat, Plein '44 en de Lange Hezelstraat.

Donderdag 26 oktober 2023 om 09.30 tot 12.00 uur | verzamelen bij het standbeeld van Mariken.

 

5. Workshop Encaustic

Encaustic is een techniek waarbij wordt 'geschilderd' met verschillende kleuren bijenwas en een schilderijzertje. Door de was te verwarmen op het schilderijzer en vervolgens aan te brengen op speciaal papier, kun je mooie tekeningen maken. Je hoeft helemaal niet goed te kunnen tekenen of schilderen... iedereen kan het! Tijdens deze workshop leer je de basistechniek met het schilderijzer. Na afloop ga je met een aantal kunstwerkjes naar huis. De kosten voor de workshop zijn € 20,- per persoon, inclusief materialen en consumptie. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@ccnz.nl onder vermelding van Workshop Encaustic. 

Donderdag 26 oktober 2023 om 09.30 tot 12.00 uur | Creatief Centrum Nijmegen-Zuid.

 

6. Thomas zegt sorry

Op 27 oktober biedt Thomas van Luyn de Nationale Excuses aan voor de Beeldenstorm.

In de zestiende eeuw werd de prachtige Stevenskerk vernield, geplunderd, leeggeroofd en witgekalkt. Het levenswerk van talloze kunstenaars is daarbij verloren gegaan, waaronder waarschijnlijk werk van de grootste kunstenaars die de lage landen rijk waren: de beroemde familie Maelwael-Van Lymborch. Waarschijnlijk. We zullen het nooit weten. We leven in een tijd van terechte excuses voor ons slavernijverleden en voor onze daden in Indonesië. Tijd om ook de wonden bij katholiek Nederland te helen. Als nazaat van de protestantse daders neemt Thomas van Luyn het voortouw.

Vrijdag 27 oktober 2023 om 20.00 tot 22.00 uur | Stevenskerk

Dit vind je misschien ook leuk...