Vierdaagsefeesten knalt op zondag

De tweede dag van de Vierdaagsefeesten is ontzettend goed verlopen. Traditiegetrouw zorgde het vuurwerkspektakel ‘Waal in Vlammen’ voor drukte aan beide zijden van de Waal. Festival op ’t Eiland en Smaakmarkt waren dan ook populaire locaties van de zondagavond. Toch was het gisteravond nergens te druk: de politie gaf voor geen enkele locatie het signaal ‘druk’ of ‘vol’ af, in tegenstelling tot de zaterdagavond.

Vele bezoekers van de Vierdaagsefeesten kwamen al ’s middags naar de Nijmeegse binnenstad. De sfeer was er één van verbroedering. Directeur-bestuurder Joris Bouwmeister: “Prachtig om te zien dat er zo’n divers publiek aanwezig was in de stad. Het is echt de kracht van de Vierdaagsefeesten, met bijna 50 verschillende podia van verschillende ondernemers, om mensen van zoveel generaties en zoveel verschillende achtergronden samen te brengen. Zeker op de zondagavond komen velen met de hele familie naar de stad. Die traditie houden we graag in stand, hoewel wij tevens zoeken naar duurzamere alternatieven voor de vuurwerkshow.”

Een andere traditie waar mensen uit Nijmegen en wijde omgeving op de zondagavond voor naar de stad komen, is het Gevelconcert op de Grote Markt. 70 Muzikanten zouden na het concert van René le Blanc vanuit de kozijnen in de historische gevels van de Waagh en De Laeckenhal optreden. Technische problemen gooiden echter op het laatste moment roet in het eten. Het optreden is daarom verplaatst naar vanavond, van 23.00 tot 00.30 uur.

Ook bekende artiesten als Emma Heesters (vervanging Mart Hoogkamer), Tino Martin en John de Bever waren populair. De hardstyle-avond bij Matrixx at the Park en het elektronische (live) programma in het nieuwe Park Kronenburg konden tevens rekenen op veel enthousiaste feestgangers.

Stichting Vierdaagsfeesten roept op om de rest van de week net zo enthousiast te blijven feesten, maar wel rekening te houden met de voorspelde hittegolf. Hoewel De 4Daagse de eerste wandeldag noodgedwongen schrapt, gaan de Vierdaagsefeesten op dinsdag wel door, aangezien daar het meeste programma ook in de avond plaatsvindt. Maar: gebruik een hoofddeksel, zonnebrandcrème, overkappingen en watertappunten, waarschuwt de organisatie. Het wordt verder aangeraden veel water te drinken, elkaar in de gaten te houden en alcoholgebruik te matigen. Om bij drukte een rustigere plek op te zoeken, wordt geadviseerd de druktemeter van de Vierdaagsefeesten-app te gebruiken, die dan op de plattegrond wordt geactiveerd. Deze is gebaseerd op de anonieme locatiegegevens van appgebruikers, zij moeten de locatietoestemming activeren om een betrouwbaar beeld te geven aan de drukte in de stad.

Waar de bezoekers van de Vierdaagsefeesten alvast volop aan meewerken, is het nieuwe bekersysteem. Ook na dag 2 lagen er weinig lege bekers op de grond. Voor een eerste beker betaal je 50 cent duurzaamheidstoeslag, bij een volgende drankje wissel je je lege beker weer in voor een nieuwe. Achter de barren is druk gewerkt om de softcup bekers in te zamelen voor recycling. De eerste kwaliteitscontroles wijzen uit dat de kwaliteit van de ingezamelde bekers er goed uit ziet. Wanneer er geen ander afval, zoals citroen, kauwgom of papier, tussen de lege bekers komt, kunnen deze weer goed verwerkt worden, eerst tot granulaat korrels, waar vervolgens weer nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden.

De derde feestdag staat voor de deur! Via de app van Vierdaagsefeesten of vierdaagsefeesten.nl is het complete programma en veel informatie te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk...