Schrijvers Yentl van Stokkum en Nikki Dekker maken eigen programma

Onder de noemer Wintertuinsessies publiceren schrijvers Yentl van Stokkum en Nikki Dekker deze maand hun eigen literaire programma. Yentl van Stokkum maakt een podcast-tweeluik over bezwering in de poëzie. Nikki Dekker stelde het postpakket over zee samen.

Podcast-tweeluik It's not literature. It's witchcraft

Yentl van Stokkum presenteert haar Wintertuinsessie: het podcast-tweeluik It's not literature. It's witchcraft. Ze gaat in gesprek met Charlotte Van den Broeck, Asha Karami, Nikki Dekker en Annemieke Dannenberg. Over hun werk, het schrijverschap, het voordragen van gedichten, het bezweren van lezers, feminisme, tarot en magie. Met als houvast een uitspraak die ooit werd gedaan over het werk van Clarice Lispector: 'Be careful [...] It's not literature. It's witchcraft.'

Yentl debuteerde in maart 2021 met de bundel Ik zeg Emily, waarin ze onder andere zoekt naar de grens tussen poëzie en bezwering. Deze grens maakt onderdeel uit van haar poëtica, maar ze weet nog niet precies op welke manier. De proloog en het eerste deel zijn nu te beluisteren via het kanaal ‘De Nieuwe Oost | Wintertuin’ op Spotify, Soundcloud of in je favoriete podcastapp. Deel twee verschijnt op 8 juli.

Postpakket over zee

In het postpakket over zee onderzoekt Nikki Dekker wat de zee ons te vertellen heeft. Nikki zwemt, verzamelt schelpen, is fan van vissen, en werkt aan een roman waarin al die liefdes een grote rol spelen. Deze liefdes staan ook centraal in haar Wintertuinsessie. Wat kunnen mensen leren van een inktvis die al 500 miljoen jaar in een schelp leeft? En wat heeft de onderwaterwereld met queerness te maken?

Het pakket bevat onder meer een nieuw gedicht van Ronelda S. Kamfer (vertaald door Alfred Schaffer) en een interview met Auke-Florian Hiemstra. Het pakket verschijnt op 9 juli en is te bestellen via de webshop van De Nieuwe Oost I Wintertuin. Op het literair platform Notulen van het Onzichtbare lees je een voorpublicatie.

Wintertuinsessies

De Wintertuinsessies zijn een reeks literaire talkshows van De Nieuwe Oost I Wintertuin waarin makers de kans krijgen om hun ideale avond samen te stellen. Iedere talkshow heeft een eigen host, thema en locatie. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zien de sessie van Yentl en Nikki er iets anders uit, maar zijn daarom niet minder bijzonder.

Meer info over de Wintertuinsessies: wintertuinsessies.nl.

Dit vind je misschien ook leuk