Pop-up expositie: Een Romeinse bruiloft

We trouwen nog steeds op z'n Romeins! Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober is de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ te zien op 024Geschiedenis Nijmegen. Je kunt 26 oktober om 10:30 en 14:30 uur zelfs een ware Romeinse bruiloft meemaken, waarin de ceremonies, symbolen en rituelen en de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk aan bod komen.

Laat je verrassen door interessante weetjes over onze Westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet waardoor het samenzijn een juridische basis kreeg. Hierdoor werden bijvoorbeeld erfenissen overzichtelijk en juridisch beheersbaar. En kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte. En zelfs haar eigen bezittingen beheren! Verder bepaalde de wet dat de man maar met één vrouw getrouwd kon zijn.

Genderrollen in de oudheid

De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen. Zo veranderde er in de loop der jaren veel betreft sociale status, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. En juist die veranderingen zijn vandaag de dag heel herkenbaar als het gaat over thema’s als ‘vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’ en ‘genderrollen’.

Pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’: waar en wanneer?

Zaterdag 26 & zondag 27 oktober
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Romeinse huwelijksceremonie: zaterdag 26 oktober om 10:30 en 14:30 uur
Kijk voor het hele programma en de tijden op www.024geschiedenis.nl


‘Een Romeinse bruiloft’ is een initiatief van Romeinennetwerk Gelderland en ontwikkeld door RomeinenNU in samenwerking met Maartse Haze. De expositie reisde deze zomer langs acht locaties in Gelderland.

Over Romeinennetwerk Gelderland
Romeinennetwerk Gelderland is een platform voor regionale samenwerking op het gebied van Romeinse geschiedenis. Het netwerk bestaat uit gemeenten, historische en archeologische verenigingen, erfgoedorganisaties en musea in Gelderland. Door de krachten te bundelen, vertellen ze samen in heel Gelderland het verhaal over het Romeins verleden en de limes.

Dit vind je misschien ook leuk