Oud-stadsdichter Wout Waanders wint 34e C. Buddingh'-prijs

Tijdens het Poetry International Festival is de C. Buddingh’-prijs 2021 toegekend aan de dichter Wout Waanders. Hij ontving de prijs voor zijn poëziedebuut Parkplan. In toegankelijke verzen komt het leven van alledag aan bod. Soms grappig, dan weer keihard. Per gedicht weet je niet wat je kan verwachten: of het start absurd, en dan gaat het over iets wezenlijks zoals ziek zijn en verdwijnen. Of het begint heel serieus over hoe een relatie in het slop zit en wordt uiteindelijk weer licht.

“Parkplan is een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen toch een kloppend geheel van proberen te maken.” aldus de Jury over Waanders' debuut.

Wout Waanders mag zichzelf in een mooi rijtje van eerdere winnaars scharen, zoals: Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias, Roberta Petzoldt, Jens Meijen, Tonnus Oosterhof en Erwin Mortier.

Waanders heeft een levenslange fascinatie voor plattegronden van attractieparken. Wanneer hij geen attracties ontwerpt, schrijft hij gedichten, twee bezigheden die meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat bewijst Wout in zijn debuutbundel Parkplan: een bijzondere uitgave die zich laat openvouwen als een plattegrond en waarop je je eigen route kunt uitstippelen langs 34 gedichten.
                                                                                    
Wout Waanders publiceerde eerder onder meer in Hollands Maandblad, DW&B en Das Magazin en trad op tijdens festivals zoals Zwarte Cross, het Wintertuinfestival en Lowlands. Hij won de Poëzieprijs van de Stad Oostende en werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Letterenfonds en was stadsdichter van Nijmegen. Daarnaast treedt hij op als onderdeel van BOYBAND, een literaire boyband.

Dit vind je misschien ook leuk