Nominatie Parkplan van Wout Waanders voor Herman de Coninckprijs 2021 en C. Buddingh'-prijs 2021

Parkplan, het poëziedebuut van oud-stadsdichter Wout Waanders is zowel voor de Herman de Coninckprijs 2021 alsook voor de C. Buddingh'-2021 prijs genomineerd. Het debuut van Waanders verscheen in 2020. Tijdens het Poetry International Festival 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt van de C. Buddingh'-prijs. In het jury rapport wordt Waanders gelauwerd:

"Parkplan is een debuut dat je niet vaak tegenkomt. Wout Waanders (1989) draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend: “Op een onbewaakt ogenblik / was er een meisje in mijn / rabarberlimonade gesprongen.” Onder de soms absurde beschrijvingen schemert echter altijd de kwetsbaarheid door. De grap en de ernst worden slim afgewisseld."

Waanders heeft een levenslange fascinatie voor plattegronden van attractieparken. Wanneer hij geen attracties ontwerpt, schrijft hij gedichten, twee bezigheden die meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat bewijst Wout in zijn debuutbundel Parkplan: een bijzondere uitgave die zich laat openvouwen als een plattegrond en waarop je je eigen route kunt uitstippelen langs 34 gedichten.

Wout Waanders publiceerde eerder onder meer in Hollands Maandblad, DW&B en Das Magazin en trad op tijdens festivals zoals Zwarte Cross, het Wintertuinfestival en Lowlands. Hij won de Poëzieprijs van de Stad Oostende en werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Letterenfonds en was stadsdichter van Nijmegen. Daarnaast treedt hij op als onderdeel van BOYBAND, een literaire boyband.

Dit vind je misschien ook leuk