Nijmeegse Poëzieweek

Nijmeegse Poëzieweek met nieuwe generatie dichters

Tijdens de Nijmeegse Poëzieweek van 31 januari t/m 5 februari is overal door de stad poëzie te vinden. De nieuwe generatie Nijmeegse dichters spreken luid en duidelijk tijdens een afwisselend programma met workshops, wandelingen, voordrachten en andere performances.

De Nijmeegse Poëzieweek staat in het teken van de nieuwe generatie dichters. Dichters die kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook in Nijmegen spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. Want de ‘toekomst is nu’, zoals het thema van de Poëzieweek luidt. 

Aftrap

Allereerst onthult burgemeester Bruls op vrijdag 31 januari om 17.00 uur het gedicht ‘Oude huizen aan de kade’ van Augusta Peaux op de gevel van Lage Markt 81. De officiële aftrap van de Nijmeegse Poëzieweek is op vrijdag 31 januari om 20.00 uur in de Paraplufabriek met de ‘Expoëzitie’: een expositie met interactieve installaties over vooroordelen en geweten. Vervolgens kun je naar een buitenaards feestje in Museum het Valkhof tijdens de Nijmeegse Gedichtennacht. Er zijn voordrachten van o.a. Charlotte van den Broek, Dean Bowen en Wout Waanders. Nachtburgemeester Cees de Beer leidt alles in goede banen en stuurt iedereen aan het eind van de avond de dansvloer op. 

Poëzie in de stad

Zaterdagmiddag 1 februari zorgt kunstcollectief ‘De Naakte Waarheid’ voor literatuur, muziek en theater in boekhandel Dekker v.d. Vegt. Diezelfde middag komt poëzie overal in de stad naar je toe. In pashokjes, in de automatiek en op een zeepkist. ‘s Avonds neemt het Vrijspraak Festival de Paraplufabriek over. Met voordrachten van auteurs uit de nieuwe bundel ‘Vrijspraak’, livemuziek en andere performances. In de Pub van de Paraplufabriek kan iedereen zijn voordrachttalent ontdekken tijdens de Poëzie Karaoke. 

Poëzie in de bieb

Op zaterdag 1 februari organiseert het Poëziecentrum vanaf Bibliotheek De Mariënburg een bijzondere poëziewandeling en een workshop over tien dichters van nu. In de centrale bieb kunnen kinderen met hun (groot)ouders op zondag 2 februari spelen met poëzie tijdens het kindercollege van jeugdauteurs Hans en Monique Hagen. Later die dag geeft alleskunner Jesse Laport tijdens ‘buiten zinnen klimt in de pen’ een workshop over de fijne kneepjes van het schrijven van poëzie. De Nijmeegse Poëzieweek sluit op woensdagavond 5 februari af in Bibliotheek De Mariënburg met de talenten van ‘Mensen Zeggen Dingen’. Maak je op voor een zinderende avond met een fikse dosis komedie, verrassende spoken word, rake poëzie of prachtige proza. 

Kijk voor het hele programma van de Nijmeegse Poëzieweek op: www.nijmeegsepoezieweek.nl

Dit vind je misschien ook leuk