Middeleeuws Festijn bij kasteel Hernen

Woeste Vikingen, stoere ridders, edele jonkvrouwen en vele andere middeleeuwers strijken, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022, neer rond kasteel Hernen bij Nijmegen. Beide dagen van 11.00 t/m 17.00 uur wanen kinderen (en natuurlijk hun ouders) zich er in de middeleeuwen.

Dat alles gebeurt tijdens het “Middeleeuws Festijn”, georganiseerd door kasteel Hernen van het Geldersch Landschap & Kasteelen en het historische evenementenbureau Cranenburgh Events. Dit festijn wil op een gezellige en leerzame wijze informeren over die tijd.

Kindvriendelijk

Kinderen (en hun ouders en andere bezoekers) kunnen ook een Viking- of middeleeuwse helm opzetten, een schild vasthouden of voelen hoe zwaar een maliënkolder van de ridder uit die tijd is. De woeste Viking, stoere ridder en edele jonkvrouw vertellen over het dagelijkse leven in die tijd. Als kinderen (en anderen) vragen hebben over het leven en werken in de middeleeuwen, beantwoorden ze die graag. Een Middeleeuwse muziekgroep brengt beide dagen sfeervolle middeleeuwse muziek op oude instrumenten.

Op het Festijn is gedacht aan gezinnen met kinderen. Kinderen en ouderen kunnen zich uitleven op de zwaardvechtles. Daar brengt de Zwaardenkoning hen de beginselen van het zwaardvechten bij. Daarna kan iedereen laten zien hoe behendig die is met het zwaard. De toeschouwers zetten hun lachspieren in beweging bij het toekijken van reiziger Alderhandt. Deze middeleeuwse persoon probeert je met jongleren, acrobatiek en zijn diabolo vriendelijk maar resoluut op het verkeerde been te zetten. En over acrobatiek gesproken: regelmatig plaatst hij een zware middeleeuwse zetel op zijn kin. Het is meeleeftheater in zijn meest pure vorm.

Beide dagen zijn er middeleeuwse gerechten. Er is een middeleeuwse markt en er worden middeleeuwse veldslagen gehouden. Kortom: de middeleeuwen komen er tot leven.

Stoer kasteel

Dit alles speelt zich af bij het stoere kasteel Hernen in het Land van Maas en Waal, waarvan de bouw vermoedelijk rond 1350 startte. Anders dan andere Nederlandse kastelen is kasteel Hernen nooit belegerd of verwoest noch ingrijpend verbouwd of gemoderniseerd. Daarom krijg je in kasteel Hernen een goed beeld hoe een middeleeuws kasteel er uitzag.

Voor tickets en info kijk op www.middeleeuws-festijn.nl

Dit vind je misschien ook leuk...