Mentale gezondheid voorop in film De Schoonheid van Nee

Go Short strijkt van 8 tot en met 11 september voor de vierde keer op rij neer in Arnhem. Tijdens dit filmfestival ligt de focus op Gelders talent. Arnhemse Samantha Janssen en Charlotte Rietbergen uit Duiven zijn twee van die talenten. Met hun film De Schoonheid van Nee zijn zij geselecteerd voor de Gelders Kort Competitie en maken ze dit weekend kans op het Gouden Hert. Deze film is in Arnhem en Bennekom opgenomen.

In De Schoonheid van Nee volgen we Nikki. Iedereen kent Nikki, maar kent Nikki zichzelf? Als Nikki in aanraking komt met de compromisloze, maar fictieve, Antigone, komt Nikki in conflict met zichzelf. Wie is Nikki als niemand kijkt? Antigone voert de druk op en Nikki verdwijnt in de achtergrond: letterlijk. Nikki wordt gespeeld door vier verschillende acteurs. Hierdoor wordt haar innerlijke strijd zichtbaar voor de kijker.

Mentale gezondheid

De inhoud van de film sluit aan bij de problematiek waar veel (jong-)volwassenen vandaag de dag mee worstelen: mentale gezondheid. “Door mijn werk als theaterdocent ontmoet ik veel jongeren die door externe druk niet meer weten wie ze zijn," zegt Samantha Janssen. "Er zijn zoveel verwachtingen waar zeaan moeten voldoen, zoveel rollen die ze moeten vervullen, dat ze zichzelf, hun kern, zijn kwijtgeraakt of misschien nooit hebben gevormd. Ik zie ze en herken ze, want ik ben daar zelf ook geweest. De Schoonheid van Nee vertelt het verhaal van sociale druk, verlies van zelf en zoektocht naar wie je nu eigenlijk bent.”

Over de makers

Beide makers zijn deel van het team bij Lavender Films, het productiebedrijf van producent Charlotte Rietbergen. Samantha Janssen schreef het scenario en begeleidde de acteurs, iets wat zij als theaterdocent natuurlijk als geen ander kan. Rietbergen en Samantha maakten deze film als coproductie, waarbij editor Zelina van Ommeren nauw betrokken werd om de visuele overgangen te perfectioneren.

Talentenprogramma

Charlotte Rietbergen werkt ook als producent mee aan De Aardappeleters, een van de drie filmideeën die wonnen tijdens de Gelderland Film Pitch. Samen met Demian van der Wekken is ze druk met het maken van deze film. De film gaat tijdens Go Short Nijmegen in april 2023 in première.

De Schoonheid van Nee is een van de films die op 8 september vertoond wordt in Gelders Kort 1: Jezelf Zijn om 19:00 in Focus Filmtheater. Bekijk voor het volledige programma van Go Short Arnhem op www.goshort.nl.