Lezing De Sultan van Siak in Nijmegen

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis houdt op 18 oktober 2020 om 16.00 uur de lezing over de sultan van Siak in de Mariënburgkapel. De sultan van Siak kwam naar Nederland om de kroning van prinses Wilhelmina bij te wonen. Ter gelegenheid daarvan kwamen in 1898 heel wat vorsten naar Nederland. De sultan verbleef maar liefst een half jaar in Nederland en had in het Nijmeegse Hotel Keizer Karel zijn vaste onderkomen.

In vol ornaat bezocht hij hier hotels, de Koloniale Reserve en fabrieken en deed op de Grote Markt ook inkopen. Hij kocht tapijten, klokken, spiegels, voor in zijn Moorse paleis in Siak op Sumatra. Toen het zover was, was hij ook genodigde bij de feestelijkheden in Amsterdam en Den Haag en reed in de stoet vlak achter Emma en Wilhelmina.

Stadshistoricus René van Hoften vertelt over de reis en het verblijf van de sultan in Nijmegen. Hij laat mooi beeldmateriaal uit de koloniale periode zien. Er is een uniek filmpje van de kroningsceremonie in Amsterdam waarop de sultan is te zien.  

Stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

De stichting Huis van de Nijmeegse Geschiedenis organiseert iedere maand  één of meer Geschiedenishuis lezingen. De lezingen gaan meestal over een onderdeel van de Nijmeegse geschiedenis. Deze lezing past bij de tentoonstelling Oost/west die nu in de Mariënburgkapel is te zien.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld en ingezet om ons expositie- en activiteitenaanbod nog aantrekkelijker te maken.

Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis op het Mariënburg 26, in het hartje van Nijmegen.

Deze lezing start om 16.00 en duurt tot circa 16.45 uur. Als gevolg van corona is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Een reservering is niet verplicht, maar stelt je wel garant van een plaats. Je loopt anders het risico dat er geen plaats meer is. Reserveringen kun je doorgeven via: huisnijmeegsegeschiedenis@nijmegen.nl. Laat ons daarbij svp weten hoeveel plaatsen je wilt reserveren en of je de plaatsen voor een gezelschap uit één huishouden of verschillende huishoudens reserveert.

Dit vind je misschien ook leuk