Komedie Four Drags and a Funeral in Nijmegen

De komedie Four Drags and a Funeral, door Productiehuis De Verbinding, speelt al sinds 2016 in uitverkochte theaters door het hele land. Tijdens alweer de derde reprise doet de voorstelling op 18 april theater De Lindenberg in Nijmegen aan. 

Four Drags and a Funeral is een razendsnelle komedie van Jos Ahlers over familie, liefde, loyaliteit, religie en bingo. Het thema: een deel van je familie krijg je cadeau bij je geboorte, een ander deel kies je zelf. Welk deel is dan je echte familie? En mag je die vraag eigenlijk wel stellen? 

Je gaat van ze houden

Zodra Four Drags and a Funeral begint, gebeurt er iets bijzonders. De overrompelende humor van vier drag queens die rond een lijkkist worstelen met elkaar, zichzelf en de streng religieuze moeder van de overledene, maakt meeleven onontkoombaar. Schrijver Jos Ahlers legt uit: “Het publiek vergeet dat het naar ‘verklede mannen’ zit te kijken en gaat helemaal mee in de ontwikkelingen. Uiteindelijk ga je, als publiek, een beetje van ze houden. Na afloop voelen we dan ook altijd een groot gevoel van saamhorigheid in de zaal.”

Bizar maar hilarisch verhaal

Het verhaal is even bizar als hilarisch. Vier Amsterdamse dragqueens hebben een bijzondere opdracht en reizen daarvoor af naar Zeeland. Het vijfde lid van hun clubje is onverwacht overleden en de vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als man, maar als de ‘Bingo-keizerin van Amsterdam’ het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk van zijn streng gereformeerde geboorteplaats is een kleine barrière. Maar wat in Amsterdam nog een briljant idee leek, blijkt toch niet zo eenvoudig. Zeker wanneer de moeder van de overledene die nacht ook nog eens de kerk binnen loopt. 

Veel te lachen

Ahlers: “De LHBTI-gemeenschap wordt vaak geassocieerd met negatieve verschijnselen als bedreiging en uitsluiting. Daarom is het zo leuk vier sterke karakters te laten zien. En hoewel ze stuk voor stuk het nodige hebben meegemaakt, zijn het nooit slachtoffers geworden. Ze gaan de strijd aan. Daarin verschillen ze niet eens veel van de moeder van hun beste vriend. Al is haar strijd wel een andere. Dit klinkt allemaal best zwaar, maar er valt juist heel veel te lachen.” 

De vier dragqueens worden gespeeld door Joey Ploch, Wim Kok, Alexander van der Doorn en Hans Goes. De moederrol wordt vervuld door Bianca Nunnink. Het stuk wordt geregisseerd door Jos Ahlers naar een concept van Thomas Terstal. Four Drags and a Funeral op 18 april 2020 in theater De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen. Voor tickets en overige speeldata: www.fourdragsandafuneral.nl

Praktische informatie

Wanneer: zaterdag 18 april
Tijd: 20.30 - 22.00 uur
Prijs: €15,00
Waar: De Lindenberg
Koop je ticket 

Dit vind je misschien ook leuk