Expo Bart wordt Folly Factory tijdens expositie van Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker

Vanaf zaterdag 5 juni is de expositie Folly Factory te zien van Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker. Het Honigcomplex in Nijmegen ademt industriële geschiedenis, je kunt er de maggi zelfs nog ruiken. Hoe zou de fabriek eruitzien als hij nog in gebruik was? Met een gedeelde fascinatie voor ‘lopende band-esthetiek’ laten Marleen en Cindy hun fantasie de vrije loop en geven in de projectruimte van Expo Bart vorm aan een imaginaire fabriek anno 2021.

Hun eerste ideeën roepen direct een levendig beeld op: ‘Herhalingen van vormen en een explosie van kleuren. Zoals productielijnen waar alles knalroze en mintgroen is en iedereen dezelfde hoedjes draagt. Of de buizen die in Charlie and the Chocolate Factory snoep wegschieten naar een volgende afdeling en waar elke logica lijkt te ontbreken.’ Hun fabrieksinterieur houdt zo het midden tussen de ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal van Cindy, die met kleur en vorm herkenning oproept, en de foto’s van Marleen, waarin de alledaagse ruimte wordt omgevormd tot een complexe realiteit.

Ondanks de verschillende media waarin ze werken, vormt het eindeloos repeteren van een handeling een gemene deler in hun werkwijzen. Zo kan Marleen maandenlang vierkante blokjes knippen om die in een ruimte te plaatsen en te fotograferen en komen de van een afstand industrieel ogende objecten van Cindy voort uit een traag en handmatig proces. ‘We zijn allebei op zoek naar herhaling en patronen, ritme en structuur. Dat heeft overeenkomsten met massaproductie, waarbij medewerkers elke dag dezelfde handelingen verrichten. Daarvan kun je je afvragen: is het geestdodend of juist meditatief?’Bij Expo Bart komen hun visies samen in een gestileerde opslag van kleurrijke verpakkingen, zorgvuldig gemaakte objecten met een sculpturale kwaliteit, een wirwar van rollenbanen en buizen. ‘We willen iets blootleggen dat je normaalgesproken niet ziet, maar wel herkent. Dat wil niet zeggen dat de installatie zich meteen laat doorgronden; het mysterie dat ons afzonderlijke werk al in zich heeft, wordt in de combinatie alleen maar groter. Het is aan de toeschouwer om dat te ontrafelen.’ Kijk je naar een foto of een schilderij; een machinaal vervaardigd of handgemaakt object? Op deze zoektocht loopt de expositietitel spelenderwijs vooruit. Folly Factory roept associaties op met een fabriek waarvan je niet weet wat er geproduceerd wordt en zelfs niet wat de functie ervan is.

Meer informatie over Folly Factory is te vinden op www.expobart.nl.

Data

Folly Factory is van 5 juni t/m 15 augustus, van donderdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00 te zien bij Expo Bart. Reserveren voor deze expositie is niet nodig. Je kunt spontaan langskomen. Tussen 29 juli en 8 augustus is Expo Bart gesloten i.v.m. een zomerstop.

Foto's uit het atelier van Marleen & Cindy

Dit vind je misschien ook leuk