Dit jaar in focus tijdens Go Short – thema Heat Waves en maker Pilvi Takala

Het Go Short – International Short Film Festival Nijmegen staat weer voor de deur en ditmaal zijn er weer een bijzondere maker en thema in focus. Van 3 t/m 7 april zet Go Short korte film in de spotlight én duikt het dieper in de thematiek van klimaatverandering en de unieke artistieke benaderingen van filmmaker Pilvi Takala.  

Heat Waves: een verkenning van klimaatverandering, bosbranden, smeltende ijskappen en warme zomers 

Dit jaar staat Go Short stil bij de toenemende impact van klimaatverandering met het focusprogramma 'Heat Waves'. Door middel van een reeks filmvertoningen en discussies worden de gevolgen van opwarming van de aarde - van verwoestende bosbranden tot stijgende zeeniveaus - onder de loep genomen. Het programma nodigt uit tot nadenken over onze relatie met de natuur en hoe we samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst. 

Programma Highlights 

  • Radboud Reflects: Bosbranden worden vaak gezien als een vernietigende kracht in de natuur, maar ze kunnen ook een essentieel onderdeel van bepaalde ecosystemen zijn. De vraag rijst of menselijke interventie om branden te beheersen altijd gerechtvaardigd is, of dat dit de natuurlijke cyclus juist verstoort. Deze discussie wordt verder verkend tijdens Go Short, waar een korte film de aanleiding vormt voor een gesprek met filosoof Martin Drenthen en ecoloog Bjorn Robroek over de complexe relatie tussen mens, natuur en bosbranden. 
  • Filmblok First the Heat, Then the Waves: Met de stijging van de zeespiegel en een toenemend risico op overstromingen, zijn de gevolgen van klimaatverandering al voelbaar en zullen deze in de toekomst alleen maar toenemen. Filmmakers registreren niet alleen de directe gevolgen in het heden, maar gebruiken film ook als een hulpmiddel om een toekomst voor te stellen waarin water het leven domineert.  
  • When a Fire Starts to Burn: Volgens gegevens verzameld door het European Forest Fire Information System (EFFIS) is Portugal het Europese land met het hoogste gemiddelde jaarlijkse verbrande oppervlak sinds 2015. Geen geweldige prestatie voor zo'n klein land. Het is het resultaat van een explosieve cocktail van nalatigheid, criminele activiteiten, een overheid met wisselvallig brandbestrijdings- en preventiebeleid en het verergeren van ernstige droogteperioden aangewakkerd door klimaatverandering. Dit programma bekijkt hoe de Portugese cinema dit onderwerp recentelijk heeft benaderd. Een reis door preventie, het moment van ontsteking en de verwoestende gevolgen van de branden, maar met een uiteindelijk moment van vernieuwing en hoop. 

Maker in focus Pilvi Takala 

Het festival zet dit jaar de schijnwerpers op Pilvi Takala, een Finse filmmaker die bekendstaat om haar provocerende en performatieve kunstwerken. Takala daagt sociale normen uit door zichzelf in ongemakkelijke situaties te plaatsen en zo de ongeschreven regels van ons dagelijks leven te onderzoeken. Mag je bijvoorbeeld verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland? En wat gebeurt er als je met een doorzichtige tas vol geld door de straten loopt? Of hoe reageren werknemers van een groot bedrijf wanneer je plotseling elke dag opduikt en een bureau in beslag neemt? 

Haar werk, dat vaak plaatsvindt in de publieke ruimte en is vastgelegd met verborgen camera's, nodigt uit tot discussie over de structuren die ons gedrag vormgeven. Tijdens Go Short wordt een overzicht van haar werk gepresenteerd, en zal ze zelf aanwezig zijn om toelichting te geven.    

Een wereld aan verhalen 

Go Short hoopt een klimaat te creëren waarin makers van korte film hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen, elkaar kunnen ontmoeten en hun verhalen kunnen vertellen in dialoog met publiek. Korte film kan zo dienen als middel om publiek te informeren, verdieping te bieden en hen te ondersteunen bij het vormen van een brede blik in een steeds complexer wordende wereld. Om te benadrukken dat elke film een eigen verhaal vertelt, brengt de festivalcampagne dit jaar in alle uitingen deze verhalen naar de voorgrond. Door zinnen te gebruiken die het verhaal van de film weerspiegelen, hoopt Go Short het publiek nieuwsgierig te maken naar al die verhalen waaraan het festival een podium biedt. Van virtual reality tot maatschappelijk geëngageerde documentaires, en van vervreemdende animaties tot muziekvideo’s; op het festival is ruimte voor alles wat onder de 30 minuten is. 

Het volledige programma en tickets voor Go Short vind je op www.goshort.nl
 

Dit vind je misschien ook leuk…