Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart Janssen

Nijmegen is een van de zwaarst getroffen steden in de Tweede Wereldoorlog. Na een verwoestend bombardement in februari 1944, lag de stad zeven maanden lang in de frontlinie. Dit heeft diepe sporen achtergelaten, die ook vandaag de dag nog zichtbaar zijn. In Het verdriet van Nijmegen richt Bart Janssen een monument op voor de slachtoffers van dit oorlogsleed.​ Op 10 oktober is de boekpresentatie in de Stevenskerk.

Elf jaar lang trok schrijver Bart Janssen door het land om de herinneringen en verhalen van honderden nabestaanden op te tekenen. Het resultaat is een 1400 pagina’s dik boek waarin de oorlog in talloze, verbluffende ooggetuigenverslagen met een menselijk gezicht naar voren komt. Van kinderen die met gevonden munitie speelden, tot liquidatiepogingen op nsb’ers, van granaatinslagen in keukens en woonkamers tot knullige sabotagepogingen, van kerktorens die op een huis vallen tot de geïmproviseerde zorg van oorlogsgewonden, van roekeloze Engelse chauffeurs tot kinderen die een gewisse dood ontlopen door zich te verstoppen onder de keukentafel.

Met Het verdriet van Nijmegen krijgen deze en vele andere herinneringen een plaats in het collectieve geheugen van Nijmegen en Nederland.

 

Boekpresentatie

Het Verdriet van Nijmegen wordt op 10 oktober om 16.30 uur gepresenteerd in de Stevenskerk (inloop: 16:00). Tijdens de presentatie spreken burgemeester Hubert Bruls, Lennert Savenije, Heleen Wijgers en Bart Janssen.

 

Dit vind je misschien ook leuk