Bezielende woorden van filosofe Joke Hermsen

Schrijver en filosofe Joke Hermsen geeft op woensdagavond 15 januari in Bibliotheek De Mariënburg een lezing over de ziel. Wat verstaan we nu precies onder dit wezenlijke, maar tegelijk ongrijpbare aspect van onszelf?

Ons taalgebruik zit vol uitdrukkingen over de ziel. Denk maar aan ‘zielsverwanten’, ‘ziel en zaligheid’ en ‘iemand op de ziel trappen’. Joke Hermsen gaat tijdens haar lezing dieper in op deze term. Ze verbindt de ziel aan begrippen als innerlijke tijd, een dieper gelegen zelf en het onbewuste. Hierbij maakt ze onderscheid tussen kloktijd en een andere, meer persoonlijke en innerlijke tijd: de beleefde tijd. Deze beleefde tijd zegt volgens Hermsen ook iets over de ziel. Tegen journalist Fokke Obbema van de Volkskrant zei ze in 2019: “Zorgen voor je ziel moet je zien als een poging tot reflectie en inspiratie. Je kunt niet voor de ziel van de ander zorgen, als je niet goed voor je eigen ziel hebt gezorgd.”

Over Joke Hermsen

Joke Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. In 1998 debuteerde zij met haar roman ‘Het dameoffer’, waarna er meerdere romans volgden. Naast romans schrijft Hermsen ook essays over kunst, literatuur en filosofie.

Kaartverkoop

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Na de lezing van Hermsen krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen. Een kaartje kost voor bibliotheekleden en studenten 10 euro, overige bezoekers betalen 12,50 euro. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.obgz.nl/agenda.

Dit vind je misschien ook leuk