Vrouwen in health en hightech – Anna Walesieniuk: betekenisvol werk in spannende tijden

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

De Health- en Hightechindustrie wordt nog steeds gezien als overwegend mannelijk, maar op Novio Tech Campus effenen deze vrouwen de weg voor de toekomst. Zoals Anna Walesieniuk, hoofd Marketing bij Ampleon, waar ze aan de frontlinie staat van revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van communicatie-infrastructuur.

Geweldige mensen van over de hele wereld

Anna Groeide op in Polen. Terwijl ze aan het afstuderen was bezocht een delegatie van Philips haar universiteit. Ze boden een handjevol bijna afgestudeerden de mogelijkheid stage te lopen bij het bedrijf. Ze greep die kans en kwam naar Nederland. Als ontwerper van halfgeleiderversterkers reisde Anna de wereld rond. Ze werkte in verschillende landen voordat ze terugkeerde naar Nederland, om bij Ampleon te werken op Novio Tech Campus in Nijmegen. “De halfgeleider-wereld is ontzettend internationaal. Onderdeel van mijn werk is omgaan met geweldige mensen en proeven van veel verschillende culturen over de hele wereld.”

De technologie van Ampleon is een belangrijk onderdeel van de infrastructuur die mobiele netwerken mogelijk maakt dankzij radio-interface. “Ik beheer het Macro-gedeelte van de Mobile Broadband Power Amplifier portfolio. Gek genoeg ben ik bezig de ontwerpen van onze designers in de markt te zetten die de grootste problemen van onze klanten moeten verhelpen; dat is mijn oude baan. Het is belangrijk voor ons om nauw samen te werken met grote spelers in de mobiele connectiviteitindustrie, zoals Ericsson, Nokia, ZTE en anderen. We doen ontzettend veel en onze producten zijn betrouwbaar, dat is wat ik over probeer te brengen op onze partners.”

Het is net Star Wars

Anna is enthousiast over de ontwikkelingen in haar sector. “De voortgang van 5G technologie lijkt op iets uit Star Wars.” We gaan steeds meer merken van het baanbrekende werk dat in de high tech sector wordt uitgevoerd zegt ze. “Het is heel waarschijnlijk dat jij en ik zelfrijdende auto’s, ontelbare toepassingen van virtual reality en het gebruik van hologrammen voor het onderwijs en meetings gaan meemaken. Er bestaat geen twijfel over het feit dat onze kinderen opgroeien met het idee dat het normaal is om alle mogelijke data in je broekzak te hebben. Die ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel dat het realistisch is om aan te nemen dat wij dit ook gaan meemaken.” Anna vindt het geweldig om onderdeel te zijn van deze technologische vooruitgang: “Het is mooi om te zien dat we het schijnbaar onmogelijke, toch mogelijk maken.”

Health en hightech: belangrijke sectoren

Werken in een internationale setting vraagt om kennis van verschillende culturen. “Ik heb het geluk gehad dat ik veel in het buitenland heb gewerkt, bijvoorbeeld in Shanghai. Een deel van ons team zit daar, de ervaring die ik daar heb opgedaan helpt me nu enorm. Zo kan ik beter reflecteren op de manier waarop zij keuzes maken en problemen oplossen. Ik waardeer de verschillen.”

Na lange tijd vanuit huis te hebben gewerkt, kijkt Anna er naar uit om weer het werken op Novio Tech Campus. “Het is goed om te zien dat er steeds meer bedrijven naar de Campus komen. Het laat het belang van onze sector zien, in mijn ogen is het allemaal gezonde concurrentie.” De voordelen van het werken op de Campus gaan verder dan de aanwezigheid van andere health en hightech bedrijven om mee samen te werken, zegt ze. “Het is een fijne plek om te werken, met veel groen om de gebouwen heen. Dat nodigt uit!”

Hoge verwachtingen, dus de lat moet ook hoog

Zoals zo veel bedrijven in de halfgeleiderindustrie, moet Ampleon het beste maken van het tekort aan materiaal voor productie. “De auto- en halfgeleiderindustrie hebben het absoluut zwaar. Ampleon werk nauw samen met al haar leveringspartners om ervoor te zorgen dat we voor de lange termijn genoeg materiaal geleverd krijgen.” Toch is de grootste uitdaging in Anna’s werk het omgaan met de hoge verwachtingen van klanten en gebruikers van het mobiele netwerk (dat zijn wij allemaal!). “Toen de eerste mobiele telefoon op de markt werd gebracht, was iedereen al blij dat we konden bellen en later zelfs berichten konden uitwisselen. Consumenten hebben nu veel hogere verwachtingen, je moet echt op je tenen lopen met de snelle technologische ontwikkelingen.” Slimme keuzes maken is een absolute must, daarom werken Anna en Ampleon hard zodat ze aan de wensen van consumenten kunnen blijven voldoen.

Vooruitkijkend hoopt Anna vooral dat haar werk een positieve impact heeft op de maatschappij en de planeet. “Onze technologieën maken systemen mogelijk waarbij het gebruik van energie een belangrijke rol vervult. Als wij ons werk goed doen, wordt mobiele communicatie efficiënter in het gebruik van energie. Op die manier hebben we een positieve impact op het milieu.” Novio Tech Campus – en Ampleon in het bijzonder – is de perfecte plek voor Anna om dit doel te bereiken: “Het geeft energie om te werken in een internationaal team van geweldige mensen. De teamleden hebben verschillende leeftijden en achtergronden – een eclectische mix die geweldige dingen doet!”
 

Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.

Dit vind je misschien ook interessant...