Visuele illusies en demonstratie-avond op 30 augustus

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Op dinsdagavond 30 augustus is er in het Huygensgebouw een openbare avond met visuele illusies en demonstraties van de laatste wetenchappelijke bevindingen over ‘het zien’.

De avond wordt georganiseerd in het kader van het congres ‘European Conference on Visual Perception (ECVP)’. Het gaat bij dit congres om ‘het zien’: hoe doen onze ogen en onze hersenen dat? Voor dit congres komen meer dan 600 wetenschappers die visuele waarneming onderzoeken naar Nijmegen in de laatste week van augustus. Traditioneel er is een demonstratie-avond op het congres, waarop wetenschappers hun nieuwste illusies en bevindingen presenteren aan elkaar en aan het algemene publiek. Iedereen kan vragen stellen en zelf meedoen met kleine experimenten, en visuele illusies ervaren, en daar uitleg over krijgen.

Voorbeelden van illusies die getoond zullen worden zijn een out-of-body ervaring – kun jij buiten je lichaam treden? Je kunt zelf je eigen visuele illusie knutselen, testen hoe goed je diepte kunt zien, of met een Virtual Reality-bril ervaren hoe het is om te zien door middel van een bionisch implantaat in je hersenen. Zie kleuren waar ze niet zijn, of krijg een demonstratie van goocheltrucs, met uitleg van de wetenschapper over waarom deze trucs onze ogen en hersenen voor de gek kunnen houden.

Tijdens het gehele congres (28 augustus – 1 september) is er ook een speciale expositie van kunst met visuele illusies in het Huygensgebouw, die ook op 30 augustus te zien zal zijn. Er is ook een samenwerking van het congres met het muZIEum. In het muZIEum is het CityLab van het Donders Instituut gevestigd, dat de mogelijkheid biedt aan museumbezoekers om mee te doen aan wetenschappelijke experimenten over het zien. Vanuit het congres gaan ook bezoekers naar het muZIEum.

De Visuele Illusies en Demonstratie-avond vindt plaats in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135, Nijmegen, op dinsdagavond 30 augustus van 19:00-22:00 uur. Alle demonstraties zijn doorlopend te bezoeken en ook interessant voor kinderen. Toegang is gratis en parkeren kan na 18:00 uur gratis in de parkeergarage onder het Huygensgebouw. Drankjes zijn verkrijgbaar en er is live-muziek ter omlijsting van het programma.

Meer informatie en programma: https://2022.ecvp.eu/illusion_demo_night/

Dit vind je misschien ook interessant...