Radboud Reflex: programma van het najaar

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Radboud Reflects is een onderdeel van de Radboud Universiteit waar nationale en internationale wetenschappers van de Radboud Universiteit intellectuele verdieping bieden aan het grote publiek. Dit gebeurt vaak in de vorm van lezingen en gesprekken die in Nijmegen plaatsvinden. Tijdens de lezingen worden maatschappelijk thema’s met een filosofische, ethische en levensbeschouwelijke blik besproken. 

Jozef en zijn broers: je geld of je vrijheid

Lezingen door theoloog Alain Verheij en econoom Eefje de Gelder
Geld, hebzucht, verliesangst, expansiedrang en gemakzucht – het is een giftige cocktail die onze samenleving in zijn macht houdt. Kan het ook anders? En kan een eeuwenoud bijbelverhaal daarbij tot voorbeeld zijn? Jozef en zijn broers gaat over een verwende jongen die door zijn broers verkocht wordt als slaaf. Kom luisteren naar theoloog Alain Verheij en econoom Eefje de Gelder die in dit verhaal parallellen zien met onze eigen omgang met geld en vrijheid.
Wanneer: maandag 14 november 2022
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Waar: LUX Nijmegen
Koop je ticket

Filosofie van het voetbal

Lezing door filosoof René ten Bos
Toeval, geluk, ongeluk, onrechtvaardigheid, heisa, verbroedering. Voetbal is het leven in negentig minuten stelt filosoof René ten Bos. De wedstrijd is een moment waarop het publiek even afstand kan nemen van de werkelijkheid. En tegelijkertijd zegt het spel ook van alles over de wereld buiten de lijnen. Kom luisteren naar René ten Bos en leer waarom de bal een sacraal object is, de magie van een wedstrijd niet verbroken mag worden en wat Maria Magdalena met het lichaam van Messi te maken heeft.
Wanneer: maandag 21 november 2022
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Waar: LUX Nijmegen
Koop je ticket

Wat doet gamen met ons?

Lezing en gesprek met gedragswetenschapper Yvonne van den Berg en neurowetenschapper Eelke Spaak
Wat doet gamen met ons welzijn, ons brein en ons sociaal leven? Raakt je brein door te gamen steeds beter aangepast aan een specifiek soort activiteit, of traint het juist gebieden in de hersenen die we in ons dagelijks leven voor van alles en nog wat gebruiken? Isoleert het ons, of verbindt het juist? En als gamen onze hersenen en sociale connecties inderdaad verandert, moeten we ons daar dan zorgen om maken? Kom en luister naar psycholoog Yvonne van den Berg en neurowetenschapper Eelke Spaak en ontdek wat gamen doet met onze hersenen en onze sociale levens.
Wanneer: donderdag 24 november 2022
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Waar: Theaterzaal C, Radboud Universiteit Radboud Reflects en Donders Institute
Koop je ticket
 

Slavernijverleden. Onze moderne erfzonde?

Lezing en gesprek met cultuurhistoricus Coen van Galen en theoloog Janneke Stegeman
Kun je schuld dragen voor gebeurtenissen die zich ver vóór je geboorte hebben voltrokken? En kun je verantwoordelijkheid nemen voor de context waarin je wordt geboren? Steeds meer overheidsinstanties en organisaties nemen verantwoordelijkheid voor de rol die hun voorgangers hebben gespeeld in bijvoorbeeld het slavernijverleden. Ook in de Bijbel speelt erfelijke schuld en verantwoordelijkheid een grote rol, in de vorm van de erfzonde. Welke parallellen zijn er tussen de Bijbelse erfzonde en de problemen die vroegere generaties doorgeven aan de onze huidige maatschappij? Kom en luister naar historicus Coen van Galen en theoloog Janneke Stegeman en leer of het concept van de erfzonde ons kan helpen om met het slavernijverleden om te gaan.
Wanneer: maandag 28 november 2022
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Waar: LUX Nijmegen Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office
Koop je ticket

De strijd om de energietransitie

Lezingen en gesprek met Europarlementariër Tom Berendsen klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders
Gaan we een koude winter tegemoet? Sinds de oorlog in Oekraïne en de mogelijke sabotage van de Nord Stream gasleiding lijkt de noodzaak van een duurzame energietransitie in Europa alleen maar groter te worden. Hoe ziet de energietransitie in de Europese Unie eruit? Is een groene revolutie op het vlak van energie mogelijk? En hoe zorgen we voor een rechtvaardig energiebeleid waarin alle burgers toegang hebben tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie? Kom en luister naar Europarlementariër Tom Berendsen, klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders over de strijd om de energietransitie in Europa. Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Deelname is in beide gevallen gratis.
Wanneer: donderdag 1 december 2022
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Waar: Academiezaal, aula Radboud Universiteit Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Europa: solidair of solitair?

Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy
De oorlog in Oekraïne, corona, toenemende vluchtelingenstromen, uittredende lidstaten en inperking van democratie. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Staan we aan de vooravond van het einde van de Europese Unie? Of bieden deze crises kansen om richting een sterker en socialer Europa te bewegen? Kom en luister naar voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de betekenis en het belang van solidariteit in Europa.
Wanneer: dinsdag 6 december 2022
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Waar: De Lindenberg, Radboud Reflects, Faculteit der Managementwetenschappen en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Koop je ticket

Bekijk hier de hele agenda van Raboud Reflex.

Dit vind je misschien ook interessant...