Podcast AI for Life: Spreekt Siri Straks Fries? - Nijmeegse onderzoekers geven antwoord

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Spraakherkenning bestaat al een tijdje en heeft ook grote stappen gezet. Denk bijvoorbeeld aan Siri van Apple en Alexa van Amazon die door miljoenen mensen dagelijks gebruikt worden. Toch werkt spraakherkenning nog altijd het best als er duidelijk wordt gesproken of in een eenvoudig of juist smal gespecialiseerd domein.

De uitdaging is om dit nog verder te brengen, zodat spraakherkenning ook werkt wanneer de omstandigheden lastiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan gesproken dialect waarbij de trainingsmogelijkheden van de AI vaak beperkt zijn door de kleinere datasets. Of in gevallen van een spraakgebrek na bijvoorbeeld een beroerte. Een andere nieuwe richting is het detecteren van emotie in de spraak en deze gebruiken om de context van dat wat gezegd wordt beter te herkennen.

Binnen de Radboud Universiteit en Radboudumc wordt, samen met Telecats, gewerkt aan geavanceerdere vormen van spraakherkenning waarbij atypische spraak ook steeds beter herkend wordt. Voor deze podcast spreekt AI for Life met:

De podcast wordt gemodereerd door Martijn Kriens (Briskr)

Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.

Dit vind je misschien ook interessant...