Onderzoek in Nijmegen: in bijna elk medicijn of vitamine een stukje van drug discovery-bedrijf DFE Pharma

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Terwijl de wereld langzaam verder probeert te gaan na meer dan twee jaar pandemie, blijft DFE Pharma werken aan belangrijke ingrediënten voor medicijnen en supplementen. Als hun nieuwe CEO is Martti Hedman van plan het bedrijf te leiden zodat DFE Pharma zijn positie als internationale leider in de excipiëntenindustrie verder kan ontwikkelen op de Novio Tech Campus.


Martti Hedman

DFE Pharma ontwikkelt, produceert en levert excipients die in de farmaceutische industrie worden gebruikt. Belangrijk werk, zegt Martti: “Excipients – of inactieve ingrediënten – zijn essentieel bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Zonder hulpstoffen geen medicijnen.” De door DFE Pharma geproduceerde ingrediënten zorgen ervoor dat geneesmiddelen op voorspelbare en effectieve wijze in het systeem van een patiënt worden vrijgegeven. Als internationaal leider in de industrie heeft Martti altijd respect gehad voor het werk van DFE Pharma. “De hulpstoffen die wij produceren, worden gebruikt in pillen, tabletten, inhalatiemedicijnen en in biofarmaformuleringen – ook in COVID-19-vaccinaties”, zegt Martti.

Hij is zeer verheugd om zich bij het team van DFE Pharma te voegen. “Ik ben onder de indruk van wat ik tot nu toe heb gezien. Het is een echt wereldwijd bedrijf, met gepassioneerde en bekwame mensen die het doel van het bedrijf waarmaken: samen op weg naar een gezondere wereld.”

‘Probeer te begrijpen voordat je begrepen wilt worden’

De weg naar zijn nieuwe rol als CEO van DFE Pharma doorkruiste vele grenzen. Afkomstig uit Finland, werkte Martti in het buitenland in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Voordat hij bij DFE Pharma kwam, was hij in dienst van Colorcon, een bedrijf waar hij meer dan 23 jaar in vijf verschillende functies heeft gewerkt, en de laatste 8 jaar als CEO. Dit betekent dat Martti een schat aan ervaring met zich meebrengt. Maar omdat hij nog maar net begonnen is in zijn nieuwe rol, is hij van plan om zijn eerste maanden te gebruiken om het bedrijf en de mensen volledig te begrijpen. “Ik volg het principe ‘probeer te begrijpen voordat je begrepen wilt worden’. Ik neem de tijd om met verschillende stakeholders – medewerkers en klanten – te praten om erachter te komen wat werkt en wat niet. Met dat als uitgangspunt zullen we het bedrijf verder uitbouwen op basis van onze lessen en successen”, aldus Martti.

Het bedrijf en Martti lijken goed bij elkaar te passen, en hij voegt er graag aan toe dat het feit dat ze op de Novio Tech Campus gevestigd zijn, hun werk ten goede komt. “De Campus brengt kennis, business en innovatie samen. Door hier gevestigd te zijn, profiteren wij van de open innovatie en verbinding tussen onderzoekers en ondernemers in health en high tech”, zegt hij.

Het wordt hard werken

Met Martti als nieuwe CEO is DFE Pharma klaar om de volgende stap te zetten, wat noodzakelijk is gezien de uitdagingen waar het bedrijf voor staat. “We leven in ongekende tijden – met COVID-19 en de situatie in Oekraïne. Deze gebeurtenissen hebben gevolgen voor iedereen, en een van de uitdagingen waarmee we als gevolg daarvan worden geconfronteerd, is kosteninflatie. We blijven ons inzetten voor onze belofte van veiligheid en levering, wat betekent dat ik hard zal moeten werken om zowel het interne personeel als externe belanghebbenden betrokken te houden: een spannende uitdaging.”

Bovenal ziet Martti kansen. “DFE Pharma omvormen tot een nog meer markt- en klantgericht bedrijf staat op de agenda. Innovatie, nieuwe producten en nieuwe toepassingen voor bestaande producten vormen een belangrijke kans voor organische groei. We zullen ook blijven scouten naar anorganische groeimogelijkheden.” Hij benadrukt dat er al talloze producten op de markt zijn die gebruik maken van DFE Pharma excipients. “Tabletten, capsules, vloeistoffen, vaccins, allemaal kunnen ze gewoon niet bestaan zonder gebruik te maken van bindmiddelen, vulstoffen, stabilisatoren of desintegranten die door ons team zijn gemaakt”, zegt hij. Hij somt de vele toepassingen van hun producten op: “De volgende keer dat u een medicijn neemt of een vitamine koopt, zou het heel goed kunnen dat er een product van DFE Pharma in zit.”

 

Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.

Dit vind je misschien ook interessant...