Nijmeegs bedrijf houdt dieren gezond door ontwikkeling van vaccins

Door de COVID-19 pandemie heeft iedereen het over vaccins. Maar voor een van de bewoners van Novio Tech Campus zijn vaccins al sinds de jaren vijftig gespreksonderwerp nummer één. Vaxxinova gelooft in One Health, een transdisciplinaire aanpak - werkend op lokaal, regionaal, nationaal en mondiaal niveau - om optimale gezondheidsresultaten te bereiken, waarbij de onderlinge verbondenheid tussen mensen, dieren, planten en hun gedeelde omgeving wordt erkend. Met dit - en de recente pandemie - in het achterhoofd, lijkt het gezond houden van dieren belangrijker dan ooit. We stelden Vaxxinova vijf vragen over hun bedrijf in Nijmegen.

Wat is de hoofdactiviteit van Vaxxinova?

Het primaire doel van Vaxxinova is het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van dieren door het ontwikkelen van vaccins en diagnostische diensten. Vaxxinova bindt de strijd aan met micro-organismen die zich niet aan grenzen houden en zich snel kunnen verspreiden, zowel over geografische grenzen als over diersoorten. Daarom gelooft het wereldwijde gezondheidsbedrijf in een bedrijf zonder grenzen. Vaxxinova bestaat uit faciliteiten voor onderzoek & ontwikkeling, productie, verkoop en diagnostiek in tien landen op vier continenten. En het bedrijf waardeert hun langdurige partnerschappen met veeartsen en diergezondheidsprofessionals.

Waarom is jouw innovatie nodig?

Het is in ons eigen belang om dieren gezond te houden. De meeste ziekten die een pandemie kunnen veroorzaken, zijn zoönosen. Dat betekent dat ze van dier op mens kunnen overgaan. Dat is ook gebeurd met het COVID-19 virus. Bovendien is de ontwikkeling van vaccins van cruciaal belang voor onze samenleving. Als we onze dieren tegen ziekten beschermen, kunnen we op een gezonde manier voedsel produceren en tegelijk het welzijn van de dieren verzekeren.

Hoe werd jouw bedrijf getroffen door de COVID-19 pandemie?

Vaxxinova heeft inderdaad een vaccin ontwikkeld voor een ander coronavirus. Voor kippen, wel te verstaan. IBV (Infectieus Bronchitis Virus) is een bekend en wijdverbreid coronavirus bij kippen. Elk veterinair bedrijf dat vaccins ontwikkelt, heeft een vaccin tegen IBV, dus wij natuurlijk ook. Daarnaast hebben wij bijgedragen aan de bestrijding van het eigenlijke COVID-19 virus. In Duitsland werden veel particuliere laboratoria gebruikt als testfaciliteiten voor COVID-19. Het lab van Vaxxinova in Leipzig was een van hen die PCR-tests uitvoerde. Normaal alleen voor pluimvee, varkens, herkauwers en vis, maar tijdens de pandemie verwerkt het lab ook PCR-tests voor mensen.

Wat onderscheidt jouw bedrijf ten opzichte van anderen in de branche?

Vaxxinova is als een wereldwijde familie. Dit gaat gepaard met een persoonlijke aanpak... Bij Vaxxinova draait alles om mensen, in plaats van alleen om kapitaal. Het kunnen beschermen van dieren tegen bepaalde ziekteverwekkers is de belangrijkste beloning. Het ontwikkelen van vaccins is een hobbelige rit, de trajecten zijn lang en vermoeiend en vaak moeten we heel wat hordes nemen. Maar als we het voor elkaar krijgen, is het allemaal de moeite waard.

Waarom hebben jullie je gevestigd op Novio Tech Campus in Nijmegen?

Sinds 2016 is het hoofdkantoor van Vaxxinova gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen. We hebben ons lab van de grond af opgebouwd. Maar nu zijn we up and running. Hier in Nijmegen hebben we een perfecte vestigingsplaats gevonden. We houden van de faciliteiten hier. De werkomgeving is prettig en ruim, er zijn veel vergaderruimtes en er is altijd iemand aan de balie om onze gasten te ontvangen. En wat nog belangrijker is, deze locatie geeft ons alle mogelijkheden om samen te werken met onze buren op de campus en universiteiten en instituten zijn vlakbij. Ook is het aantrekken van buitenlands talent makkelijker door onze ligging in Nijmegen, een centrum van gezondheid en high tech business en innovatie.

Ontdek meer innovatie uit Nijmegen - Health, High Tech & meer...