Nieuwe generatie Wifi helpt je huis straks veel slimmer te maken

Heb je voor de feestdagen een nieuwe gameconsole of smartphone op je verlanglijstje staan? Dikke kans dat deze gebruikmaakt van Wifi 6. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Wifi 6 is de nieuwste wifi-standaard. Met Wifi 6 haal je hogere snelheden, je bereik in huis en tuin is groter (dus ook wifi op zolder), het heeft meer capaciteit, een betere beveiliging en kan meer data verwerken. Ook vertraagt je netwerk minder bij grote drukte en wordt er minder stroom verbruikt dan met Wifi 5. Wifi 6 werd in 2019 gelanceerd, maar nu wordt echt goed uitgerold. Je ziet dat steeds meer nieuwe apparaten gebruikmaken van Wifi 6. 

Sneller en stabieler

Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te verzenden via een netwerk. Chipfabrikant NXP houdt zich al jaren bezig met Wifi 6 en is zelfs al bezig met de ontwikkeling van Wifi 7. “Wifi zet je in bij een breed scala aan draadloze communicatie. Om die communicatie steeds beter te maken, wil je de Wifi-technologie steeds verder verbeteren”, vertelt Rob Hoeben, directeur marketing bij NXP. Ongeveer elke vier tot vijf jaar wordt er een nieuwe standaard ontwikkeld die sneller en stabieler is en meer capaciteit heeft. “We hebben immers ook steeds meer apparaten die gebruik maken van wifi en er worden door de consument steeds meer eisen aan gesteld.”

Meer rekenkracht in kleinere chips

De halfgeleiderindustrie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe wifi-standaarden. Hoeben: “We investeren veel in onderzoek en ontwikkeling. Zo worden de chips kleiner, maar krijgen ze wel meer rekenkracht en meer functionaliteiten. We leveren deze nieuwe chips aan grote klanten die er vervolgens hun producten mee ontwikkelen. Denk naast mobiele telefoons en laptops, bijvoorbeeld aan een kookplaat die gebruikmaakt van wifi en die je op afstand kunt bedienen. Of een koelkast die is aangesloten op je wifi-netwerk.”

Huis van de toekomst

Wifi 6 is bijna drie keer zo snel als Wifi 5 en gebruikt een andere manier om gegevens naar je apparaten te sturen. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het gamen, waar de tijdsvertraging met Wifi 6 tot een minimum wordt beperkt. Ook kun je meer apparaten tegelijkertijd op je wifi aansluiten. Zeker in het huis van de toekomst, waar je tientallen slimme apparaten (een deurbel, camera, slimme thermostaat, smart lampen, keukenapparaten) met een wifi-verbinding hebt, is dat handig. 

Bandbreedte

Wifi 6 zorgt ervoor dat je met meer apparaten tegelijk online kunt zijn, zonder dat je wifi instabiel wordt. Dat kan doordat apparaten met wifi 6 niet constant een volledig wifi-kanaal bezet houden. Ze gebruiken alleen de bandbreedte die nodig is. Oudere apparaten profiteren trouwens niet van de hogere snelheden of een beter bereik. Maar langzaamaan zullen de apparaten in huis vervangen worden door devices die wél Wifi 6 gebruiken. 

Omarmen nieuwe technologie

Bij NXP proberen ze anticiperen op de wensen van de consument in de toekomst. Nu denken we misschien nog: wat moet ik met een kookplaat die ik met wifi kan bedienen? Of een slimme lamp? Hoeben: “Maar dat dachten we ooit ook over de smartphone. Het kost tijd om nieuwe technologieën te omarmen. Tot we het op een gegeven moment normaal gaan vinden en het gebruik overal gemeengoed wordt.” 

 

Dit artikel verscheen eerder op Innovation Origings.

Dit vind je misschien ook interessant...