Innovatief talent floreert in Nijmegen

Marloes maakte kennis met Nijmegen tijdens de HAN opleiding Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek, ook bekend als de HLO. “Na het afronden van deze opleiding heb ik een tijdje medische biologie op de Radboud Universiteit gedaan. Toch kwam ik er al snel achter dat ik meer het type was voor in het lab, en minder voor het schrijven van projecten achter een bureau. Tegelijkertijd kreeg ik hier wel een mooie kans: nog tijdens mijn lopende studie op de RU werd ik aangenomen bij QM Diagnostics, een bedrijf dat zich bezighoudt met veterinaire diagnostiek. QM groeide snel en vestigde zich na enige tijd op Novio Tech Campus. Ik ging met ze mee en bouwde hier in korte tijd een sterk netwerk op.”

 

Vakoverschrijdend netwerk

De manier van samenwerken op de campus en het persoonlijk contact spraken Marloes gelijk aan. “Tijdens de verhuizing van QM naar de campus was ik met verlof. Toen ik terugkwam zaten we in een nieuw lab in een nieuwe omgeving, dus er moest een hoop geregeld worden. Daarbij kon ik direct binnenlopen bij Kadans, de campusorganisatie of andere bedrijven en het ter plekke regelen. Zo heb ik veel mensen leren kennen, uit allerlei richtingen. Vakgenoten, maar ook mensen die met iets compleet anders bezig zijn. Dit geeft je werk kleur, maakt werkzaamheden vaak gemakkelijker én het heeft me geholpen in mijn verdere carrière.”

 

Vacature-appjes

Toen Marloes enige tijd later op zoek was naar een andere baan, werd ze actief door dit netwerk geholpen. “Het was snel bekend op de campus dat ik beschikbaar was voor een nieuwe uitdaging. Ik kreeg regelmatig vacatures van bedrijven op de campus door-geappt, medewerkers van verschillende bedrijven hebben me geadviseerd en op de hoogte gehouden. Een tijdje heb ik ook gewerkt bij een bedrijf buiten de campus. Daar ontdekte ik dat mijn werkomgeving grote impact heeft op de uitvoering van mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik hoorde dat TropIQ Health Sciences, gevestigd op Novio Tech Campus, nog iemand met mijn profiel zocht. We kenden elkaar nog van de tijd dat ik voor QM werkte, dus deze samenwerking was snel beklonken.”

 

Van lab tot foodtruck

Inmiddels werkt Marloes sinds ruim een half jaar als Assistant Scientist bij TropIQ Health Sciences. “En dat bevalt me erg goed. Bij TropIQ doen we onderzoek naar tropische infectieziekten, zoals malaria, TBC en dengue. Met mijn achtergrond in de immunologie en ambitie om maatschappelijke betekenis aan mijn werk te geven, zit ik hier perfect op mijn plek. Door COVID-19 lopen sommige dingen iets anders dan verwacht, maar het werk gaat voor ons gewoon door, in ieder geval in het lab. Je ziet dat mensen dan creatieve oplossingen bedenken om, met de nodige maatregelen, toch contact met collega’s en anderen op de campus te onderhouden. Dat maakt deze plek voor mij uniek.” Met een glimlach: “Dus als het aan mij ligt, zien ze me hier voorlopig nog wel werken in het lab of een broodje afhalen bij de foodtruck.”