5x leuke verhalen van Radboud Recharge: september 2021

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

 

1) Het nieuwe (thuis)werken

Thuiswerken is uitdagend, maar kan je leren uiterst efficiënt te zijn door te werken in korte cycli, goede pauzes te houden en door werk en privé te integreren in plaats van te scheiden.

Lees het hele verhaal

 

2) Voor Theophanu stelden Waalkadebewoners hun balkons beschikbaar

Het bijzondere levensverhaal van de tiende-eeuwse keizerin Theophanu verscheen vorig najaar al op een muurschildering aan de Waalkade. Nu is er, mede met dank aan kunsthistorica Mariëtte Verhoeven, ook een boek waarin haar levensverhaal van Oost-Romeinse prinses tot westerse keizerin is vastgelegd. ‘Vergeleken met de Hagia Sophia moet de Sint-Pieter sober hebben geleken voor Theophanu.’

Lees het hele verhaal

 

3) Microgolven kunnen ultrakoude moleculen afschermen

Ultrakoude moleculen lijken zeer geschikt voor toepassingen in nieuwe quantumtechnologieën. Tot op heden gingen de moleculen echter kapot zodra ze met elkaar in botsing kwamen. Onderzoekers van Harvard University, MIT, Korea University en Radboud Universiteit laten zien dat deze verliezen in botsingen voorkomen kunnen worden door met microgolven de interacties tussen de moleculen zo te sturen dat ze elkaar afstoten, en dus in botsingen niet dicht bij elkaar kunnen komen.

Lees het hele verhaal

 

4) Doe jij aan 'déjà vu'?

Het gebeurt wanneer we het gevoel hebben dat een bepaald moment zich al eerder heeft voorgedaan. Elke gewaarwording, zoals een aanblik, geluid of  geur, kan een gevoel van vertrouwdheid opwekken, alsof het tot een eerdere ervaring behoort. Dit fenomeen is het best bekend als déjà vu, een Frans woord dat letterlijk ‘reeds gezien’ betekent.

Lees het hele verhaal

 

5) Een goede vakantie? Het is niet wat je ervaart maar wat je denkt

Je ervaring wordt beïnvloed door verwachtingen en verbale communicatie, maar wordt ook positiever naarmate meer tijd verstrijkt.

Lees het hele verhaal

 

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook leuk