5x leuke verhalen van Radboud Recharge: juni 2022

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) Hoe je immuunsysteem je hersenen beïnvloedt

Je immuunsysteem is belangrijk, niet alleen voor het verslaan van ziekteverwekkers, maar ook voor je mentale gezondheid. Zo speelt het immuunsysteem bijvoorbeeld een belangrijke rol bij depressie.

Lees het hele verhaal

2) Aliens zijn wellicht dichterbij dan we denken

Hoe is onze fantasieversie van buitenaardse wezens ontstaan en wat weten we over de wetenschappelijke aannemelijkheid van deze wezens? We gingen in gesprek met vergelijkend godsdienstwetenschapper Arjan Sterken en sterrenkundige Rens Waters om antwoord op deze vraag te vinden.

Lees het hele verhaal

3) Recent ontdekt molecuul blijkt mogelijke link tussen sport en minder eten

Een molecuul dat in het lichaam van nature vrijkomt bij inspanning blijkt ook een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen dat muizen dik worden. Onderzoekers zagen dat  muizen minder voedsel innamen als er meer van het molecuul Lac-Phe in hun lichaam aanwezig was.

Lees het hele verhaal

4) Wat moet je doen bij een kernramp?

Nu Poetin dreigt met de rode knop is de angst voor straling weer terug van weggeweest. Maar wat die straling precies is en wat het met je lichaam doet dat weten maar weinigen. In deze video legt stralingsbeschermingsexpert Wout Moerman (Radboudumc) het haarfijn aan je uit en vertelt hij je ook wat je kan doen in het geval van een kernramp.

Lees het hele verhaal

5) Ga je meer bewegen als je dichtbij een park woont?

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. Het project Space2Move bekijkt welke maatregelen het beste werken door dit te onderzoeken bij lopende experimenten.

Lees het hele verhaal

 

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...