5x leuke verhalen van Radboud Recharge: juli 2022

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) Hoofdpijn in de zomer: Wat is een brain freeze eigenlijk?

Het is weer zomer en dat betekent: ijsjes, milkshakes, grote glazen ijskoude frisdrank… Allemaal verschrikkelijk lekker, maar ze brengen helaas het risico op een brain freeze met zich mee! Maar waarom doet je hoofd eigenlijk zeer als je iets kouds eet of drinkt?

Lees het hele verhaal

2) Dit is waarom koffie-dutjes beter werken dan normale dutjes

Een ‘koffie-dutje’, wanneer je eerst een kop koffie drinkt en vervolgens een dutje doet, geeft je zogenaamd veel meer energie dan enkel de koffie of het dutje. Ik heb het geprobeerd en vind het geweldig. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Lees het hele verhaal

3) Wat is Niets?

Denken aan Niets – kan dat wel? Filosofen door de eeuwen heen hebben er in ieder geval hun gedachten over laten gaan. Hun ideeën over wat Niets is, zeggen iets over hun tijd en wereldbeeld. En ook over de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Want ‘niets meer’ of ‘nog niets’, dat maakt verschil. In een serie artikelen naar aanleiding van lezersvragen gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: ‘Wat is Niets?’

Lees het hele verhaal

4) Waarom ga je dood als je het verkeerde bloed krijgt?

A, B, AB of O, klinkt als zwemdiploma’s maar het zijn bloedgroepen. Belangrijk om te weten welke bloedgroep je hebt, want krijg je een transfusie met het verkeerder bloed, dan kan dat zorgen voor een levensgevaarlijke afweerreactie.

Lees het hele verhaal

5) 'Geloof niet elk opvoedboek'

Weinig periodes zijn voor ouders zo stressvol als de eerste maanden van hun baby. Roseriet Beijers, hoofddocent aan het Behavioural Science Institute, scheidt wat kaf van het koren in de stortvloed aan opvoedadviezen die jonge ouders overspoelt. ‘Respecteer de verschillen in ontwikkeling.’

Lees het hele verhaal

 

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...