5x leuke verhalen van Radboud Recharge: februari 2022

Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.

1) 1 op 5 mensen is hoogsensitief, maar wat betekent dat?

Over hoogsensitiviteit is onder wetenschappers heel weinig bekend. Dat is vreemd, want zo’n 20 procent van de mensen is hoogsensitief. Daarom hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit nu voor de eerste keer systematisch kwalitatief onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit.

Lees het hele verhaal

2) Baby’s zijn gevoelig voor rijm, ritme en frasen in versjes

Wereldwijd zingen ouders liedjes en rijmpjes voor hun jonge kinderen. Dat dit baby’s activeert of juist kalmeert wisten wetenschappers al, maar ze blijken ook gevoelig voor de taalpatronen in dit soort versjes. Dit concludeert taalwetenschapper Laura Hahn in haar proefschrift.

Lees het hele verhaal

3) Hoe we de zorg beter en betaalbaarder kunnen maken

Betaalbaarheid van de zorg is een groot maatschappelijk vraagstuk. Een ingewikkelde puzzel ook, want er zijn veel partijen bij betrokken die allemaal hun eigen belangen hebben. Kom dan maar eens tot een gedeelde aanpak die werkt. En wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over? Managers en professionals in de zorg die hun evidence based kennis over dit onderwerp op peil willen houden, kunnen terecht bij de vierdaagse opleiding Betaalbare Zorg.

Lees het hele verhaal

4) Fijnstof meten in eigen huis en tuin

Hoe schoon is de lucht in en om jouw huis? De fijnstofdetector van start-up AeroCount geeft het antwoord. De detector is een resultaat van wat begon als een studieopdracht binnen de opleiding Science aan de Radboud Universiteit.

Lees het hele verhaal

5) Naar links – naar liii… rechts

In ons dagelijks leven moeten we vaak rechts van links onderscheiden. Waarom komt het zo vaak voor dat we de twee door elkaar halen?

Lees het hele verhaal

 

Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.

Dit vind je misschien ook interessant...