Het Parkinson Weekend: 22-24 september

In het weekend van 22-24 september staat de stad Nijmegen volledig in het teken van de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van de wereld. Aanleiding voor het weekend is de NWO Stevinpremie die Parkinson-expert Bas Bloem (Neuroloog Radboudumc) en zijn team toegekend kregen.

Tijdens het driedaagse weekend zijn er talloze activiteiten voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en alle andere geïnteresseerden.

 

Aanmelden voor de diverse activiteiten op de verschillende dagen kan hier. U ontvangt een digitaal ticket per dag. Voor veel activiteiten geldt een maximum aantal deelnemers dus wacht niet te lang met aanmelden. Houd ook de website in de gaten want er komen nog activiteiten bij. In de aanloop naar het weekend ontvangt u nog een bevestiging met alle praktische informatie. Houd uw mail hiervoor in de gaten.

Bekijk de teasers over het programma van Het Parkinson Weekend:

Wat kun je allemaal beleven?

Voor vragen over het programma, neemt u dan contact op met parkinsonweekend@gmail.com.

Vrijdag 22 september

Mariënburg - koepeltent

In de koepeltent is het hele weekend de expositie ‘Ontdek Parkinson’ te vinden. Wat is de ziekte van parkinson en parkinsonisme? Hoe leef je met parkinson? En wat brengt de toekomst voor mensen met parkinson? Een tentoonstelling voor iedereen die wil weten wat parkinson is. Er is een centrale balie waar algemene informatie te vinden is over de activiteiten gedurende het weekend en er is een programmaboek beschikbaar. Interessant voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson maar zeker ook voor iedereen die er wat meer van af wil weten. Bekijk hier de teaser over het programma in de koepeltent.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Radboudumc Experience Center

Op vrijdagmorgen vinden hier lezingen plaats over de werking van de hersenen en de ziekte van Parkinson voor leerlingen van de middelbare scholen uit Nijmegen en omgeving.

Gratis, aanmelden via de middelbare scholen.

Stadsschouwburg

Op vrijdagmiddag vindt het openingsprogramma van het weekend van 13.30-17.00 uur plaats in de Stadsschouwburg. Belangrijke rode draad in het programma is parkinsonzorg toen, nu en in de toekomst. Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter Radboudumc is dagvoorzitter en gaat in gesprek met onderzoekers, specialisten en mensen die leven met de ziekte. Naast verrassende lezingen en gesprekken is er veel aandacht voor kunst en cultuur. Bekijk hier de teaser van het programma in de Stadsschouwburg. Bekijk hier het complete programma.

Gratis, aanmelden kan hier.

Stevenskerk
Kunst 

Op vrijdag opent een kunstexpositie ‘Holding still, together - Parkinson in beeld’. Een prachtige serie foto’s waarin de relatie van mensen die leven met de ziekte van Parkinson en diens zorgverleners wordt uitgediept. Fotograaf is Richard Grol.

En op vrijdag start de expositie ‘Motus Mori’. Een levend museum van de verloren beweging. Kijken naar dit museum is een ware beleving. Kunstenaar is Katja Heitmann. Bekijk hier de teaser over dit onderdeel in het programma. Deze expositie is te zien op vrijdag van 11.00-16.00 uur. Meer informatie over dit onderdeel in het programma vindt u hier.

Bezoek ook de kunstexpositie "Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie". Deze kunstexpositie betreft een verzameling van diverse kunstenaars en is te zien in de kelder van de Stevenskerk op vrijdag van 14.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 20.00 uur. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van de exposerende kunstenaars.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Concert

Op vrijdagavond vindt er een bijzonder en bovendien gratis concert plaats in de Stevenskerk. Dit concert duurt van 20.00-21.00 uur. Hier vindt u meer informatie over het programma van dit concert.

Naast Ernst Daniël Smid, die zelf leeft met de ziekte van Parkinson zijn er optredens van singer songwriter Sofia Dragt en zangeres Evelien Asberg die diverse chansons ten gehore zal brengen.

Er zijn nog plaatsen voor dit concert. Aanmelden kan via deze link.

Arthouse Lux
Film

Op vrijdagavond draaien we de film Smelt met Ernst Daniel Smid. De eerste voorstelling is met een voor- en nagesprek onder leiding van Ernst Daniël Smid. 

Kaartjes kosten €5,00 en zijn verkrijgbaar via https://www.lux-nijmegen.nl/anders/

Zaterdag 23 september

RU Sportcentrum
Sport 

De hele dag vinden er in het sportcentrum allerlei activiteiten en demonstraties plaats van sporten. In het sportcentrum aandacht voor badminton, zitvolleybal, LSVT*, mindfulness, tafeltennis en yoga. Zie hier een overzicht van de diverse activiteiten.

Gratis, aanmelden kan hier.

*LSVT-therapie is gericht op het verbeteren van uw functioneren in het dagelijks leven door het aanleren van grote gebaren die de kleine motoriek groot maken zodat de manier van bewegen positief beïnvloed wordt.

Film

In de bioscoopzaal van het sportcentrum draait de documentaire ‘Beating Parkinson's Disease’ van Demi Geurtsen. Zie hier meer over deze documentaire.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Boks Fabriek (Vasim)

Boksen voor mensen met de ziekte van Parkinson: een ware knock-out in de strijd tegen de ziekte. In de Boksfabriek vinden op zaterdagmiddag diverse boksclinics plaats. Hier meer informatie over de sportclinics.

Gratis, aanmelden kan hier.

Balletstudio Danielle

Hier vinden op zaterdag diverse dans- en yoga en bewegings workshops plaats. Hier meer informatie over de workshops.

Gratis, aanmelden kan hier.

Mariënburg - koepeltent

De hele dag zijn er in de koepeltent activiteiten en is er een expositie te vinden over de ziekte van Parkinson. Er is een centrale balie waar algemene informatie te vinden is over de activiteiten gedurende het weekend en er is een programmaboek beschikbaar. Interessant voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson maar zeker ook voor iedereen die er wat meer van af wil weten. Bekijk hier de teaser over het programma in de koepeltent.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Arthouse Lux

Lezingen

Op zaterdag zijn er de gehele dag lezingen over de ziekte van Parkinson. Denk aan meer informatie over deze ziekte maar ook onderzoeksresultaten. Er is alle ruimte voor vragen. Hier een overzicht van de lezingen.

Bekijk hier de teaser over de lezingen in Arthouse Lux.

Gratis, aanmelden voor de lezingen kan hier

Ontmoeting

In het café van Arthouse Lux is een Parkinson Café met op verschillende tijdstippen steeds een deskundige met wie u in gesprek kunt gaan. Hier meer over het programma.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Film

Op vrijdagavond draaien we de film Smelt met Ernst Daniel Smid.

Kaartjes kosten €5,00 en zijn hier te bestellen: https://www.lux-nijmegen.nl/anders/

Bibliotheek De Mariënburg

Op zaterdag zijn er diverse voordrachten en signeersessies van auteurs die een boek hebben geschreven over de ziekte van Parkinson vanuit diverse perspectieven. Hier een overzicht van het programma.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Stevenskerk

Lezingen

In de ochtend vinden hier een aantal speciale lezingen plaats van topwetenschappers, deze sessie bestaat uit twee delen en wordt voorgezeten door Bas Bloem. U vindt hier een overzicht van de lezingen. Bekijk hier de teaser over de lezingen in de Stevenskerk.

Gratis, aanmelden via deze link. (let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

Diner

In de avond is er een groot en uniek diner voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Het belooft een heel bijzonder volledig biologisch buffet te worden met diverse optredens van onder andere het Parkinsonkoor Nijmegen, jazzpianist Remco Hofman en Sofia Dragt.

Dankzij sponsoren kunnen we dit diner tegen een sterk gereduceerd tarief aanbieden.

Kosten €60,00 aanmelden via deze link

Kunst

Bezoek op zaterdagochtend de expositie ‘Motus Mori’. Een levend museum van de verloren beweging. Kijken naar dit museum is een ware beleving. Kunstenaar is Katja Heitmann. Bekijk hier de teaser over dit onderdeel in het programma. Deze expositie is te zien op vrijdag van 11.00-16.00 uur. Meer informatie over dit onderdeel in het programma vindt u hier.

Bezoek ook de kunstexpositie "Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie". Deze kunstexpositie betreft een verzameling van diverse kunstenaars en is te zien in de kelder van de Stevenskerk op vrijdag van 14.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 20.00 uur. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van de exposerende kunstenaars.

De kunstexpositie ‘Holding still, together - Parkinson in beeld’ biedt op zaterdag een worskhop ‘De ander zien’ aan. De workshop gaat over het belang van goed kijken. Goed kijken is een voorwaarde voor goede zorg. Voor de workshop zijn 46 foto’s tentoongesteld. Het zijn foto’s van duo’s, steeds van iemand met Parkinson en diens zorgverlener. Door middel van vijf praktische oefeningen rondom deze foto’s, maken we het complexe spel van observeren en interpreteren concreet. De workshop start om 12.00 uur en duurt tot 13.30 uur.

Gratis, aanmelden via deze link

Lindenberg 

Hier vindt de themadag ‘Jong & Parkinson’ plaats. Het programma duurt van 10.00-14.00 uur (inclusief lunch). Hier meer informatie over het programma.

Gratis, aanmelden via deze link.

Zondag 24 september

Stadswandeling met lezing

Op zondagmorgen vindt er een ‘wandellezing’ plaats in Nijmegen onder leiding van Bas Bloem. Gedurende de wandeling zal Bas Bloem een lezing geven over het thema Vitaliteit en de ziekte van Parkinson. Helaas is deze wandeling al volgeboekt en is het niet meer mogelijk aan te sluiten.

Mariënburg - koepeltent

De hele dag zijn er in de koepeltent optredens en activiteiten. Er is een catwalk met bijzondere hulpmiddelen voor mensen met de ziekte van Parkinson en er is veel informatie te vinden over de ziekte. Interessant voor mensen met de ziekte van Parkinson maar zeker ook voor alle inwoners van Nijmegen.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Bibliotheek De Mariënburg

Op zondagmiddag vanaf 13.00 uur zijn er diverse voordrachten en signeersessies van auteurs die een boek hebben geschreven over de ziekte van Parkinson vanuit diverse perspectieven. Hier meer informatie over het programma.

Gratis, aanmelden niet nodig.

Arthouse Lux

Lezingen

Op zondag zijn er de gehele dag lezingen over de ziekte van Parkinson. Denk aan meer informatie over deze ziekte maar ook onderzoeksresultaten. Er is alle ruimte voor vragen. Hier een beknopt overzicht van het aanbod aan lezingen en de tijden.

Gratis, aanmelden voor de lezingen kan hier.

Ontmoeting

In het café van Arthouse Lux is een Parkinson Café met op verschillende tijdstippen steeds een deskundige met wie u in gesprek kunt gaan. Lees hier meer over het programma.

Gratis, aanmelden niet nodig.

RU Sportcentrum

Het einde van het weekend wordt afgesloten met dans! Om 16.00 uur verzamelen we bij het RU Sportcentrum om met zoveel mogelijk mensen te dansen op de speciale choreografie op het nummer Multicolor van Son Mieux. Laten we met zoveel mogelijk mensen aandacht vragen voor de ziekte van Parkinson.

Aansluitend vanaf 16.30 uur wordt het weekend op het RU Sportcentrum afgesloten met een heus dansfeest met twee bijzondere DJ’s.

Gratis, aanmelden kan via deze link.

Balletstudio Daniëlle

Creatief bezig zijn is goed voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson. In de balletstudio vindt op zondag een tekenworkshop plaats.

Gratis, aanmelden kan hier.

Werkplaats de Witt

Op deze locatie bieden we een kleine workshop aan van niemand minder dan de drummer van Bløf, Norman Bonink. Er zijn maar een paar plekken voor deze unieke workshop beschikbaar.

Gratis, aanmelden via deze link

Hier meer over het programma.

MuZIEum

Op zondag is er een speciale Expeditie ribbelroute PSP (atypische pakinsonisme). Tijdens deze interactieve buitenbeleving stapt u door middel van Virtual Reality in de schoenen van uw naasten met de diagnose PSP. Zie deze link voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden. 

Bas Bloem: "Afgelopen jaar hebben wij met ons team de Stevinpremie ontvangen. Als dank daarvoor gaan we iets heel bijzonders organiseren, voor mensen die leven met parkinson of parkinsonisme uit heel Nederland, en voor de inwoners van de stad Nijmegen."

Activiteit volgeboekt?

Is er een bepaalde activiteit reeds volgeboekt, stuurt u dan een mail aan parkinsonweekend@gmail.com met de vermelding van de activiteit en het verzoek voor een wachtlijst. Mocht er dan nog een plek vrij komen dan laten wij dat weten.

Vervoer en verblijf

Hier vindt u een overzicht met de bereikbaarheid van de locaties waar activiteiten plaatsvinden. Heeft u een vraag over vervoer of verblijf, neemt u dan contact op met parkinsonweekend@gmail.com. 

 

Partners:

 

 

Met steun van: