Marikenstraat

Welkom in de Marikenstraat, een bruisende winkelstraat in het hart van Nijmegen! Deze unieke straat, aangelegd tussen 1998 en 2000 naar ontwerp van Sjoerd Soeters, biedt al 23 jaar een levendige winkelomgeving. De straat verbindt de Burchtstraat met het Arsenaal in de Mariënburgsestraat. Het hele jaar door blijft de straat verrassend door de wisselende versiering en activiteiten. Doordat er veel waarde wordt gehecht aan het onderhouden van de straat, oogt deze nog steeds als heel nieuw. 

 

Een mooie mix aan winkels

Met maar liefst 50 winkels verdeeld over twee niveaus biedt de Marikenstraat een overvloed aan mogelijkheden voor een fantastische winkelervaring. Hier vind je zowel bekende, landelijke winkels als lokale ondernemers. Shoppen voor kleding doe je bijvoorbeeld bij Sissy BoyVan Uffelenmode of Jack & Jones. Op zoek naar cadeautjes? Ga langs bij Oil & VinegarWAAR of Douglas. Ook boekhandel Dekker van de Vegt is een geliefde winkel in de Marikenstraat.

Bekijk hier alle winkels in de Marikenstraat

Het gezicht achter de zaak - Maak kennis met de ondernemers in de Marikenstraat

Hapje eten?

Trek gekregen van het shoppen? Blijf nog even langer in de Marikenstraat om al het lekkers te ontdekken. Neem plaats voor een lunch bij Lunchroom New Dutch, of voor een diner bij restaurant Zeezicht. Liever iets te snacken dat je makkelijk in de hand kunt meenemen? Loop naar Broodje Ben!

Mooie aankleding

De Marikenstraat onderscheidt zich als een unieke winkelstraat met twee niveaus. Om naar het bovenste niveau te gaan, kun je gebruik maken van een roltrap en lift. De bovenste niveaus worden verbonden door bruggen, waardoor je gemakkelijk van de ene naar de andere kant kan gaan. De Marikenstraat blijft het hele jaar door verrassend door zowel wisselende versiering als activiteiten. Denk hierbij aan regenboogparaplu’s, kleurrijke lampionnen, kerstverlichting en 4Daagse-versiering. Voorbeelden van activiteiten zijn muziekactiviteiten of activiteiten speciaal voor kinderen. Hierdoor wordt wandelen door deze straat een echt feestje!

Architectuur

De Marikenstraat is tussen 1998 en medio 2000 aangelegd volgens het ontwerp van het stedenbouwkundig architectenbureau Sjoerd Soeters. Het onderscheidende kenmerk van de straat is de creatie van twee niveaus, met woningen boven de winkels. Aan de rechterzijde, gezien vanaf de Burchtstraat, werd het ontwerp verzorgd door Joris Molenaar, waarbij de gevels van de woningen opvallen vanwege hun verschillende baksteendecoraties. 

Het ontwerp van de Marikenstraat maakt deel uit van het grotere plan voor Mariënburg, ontworpen door Sjoerd Soeters. Dit project omvat het Mariënbrugplein, de Marikenstraat en de omliggende gebouwen. De Marikenstraat, een winkelstraat, verbindt het Mariënbrugplein en het Koningsplein met de hoger gelegen Burchtstraat. Jos van Eldonk was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gemeentearchief, de bibliotheek, kantoren voor de sociale dienst en bioscoop LUX, die twee van de drie wanden van het Mariënburgplein vormen. De derde wand wordt gevormd door een poortgebouw, waarin de bioscoop LUX met vijf zalen is gevestigd.

De architecten van Vera Yanovshtchinsky Architecten ontwierpen de "holle" gevelwand van de Marikenstraat, terwijl de tegenoverliggende "bolle" gevelwand is ontworpen door Molenaar en Van Winden. De Marikenstraat heeft twee niveaus waarlangs de winkels zijn gevestigd, met daarboven woningen die een integraal onderdeel zijn van dit innovatieve stadsontwerp.

De Schommel

Op het bovenste niveau vind je het monument ‘De schommel’ van Henk Visch, deze staat aan het Raadhuishof. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 763 stadsgenoten die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944. Destijds was op de plek van De Schommel een Montessorischool gevestigd. 24 kinderen en 8 zusters kwamen op deze plek om het leven bij het bombardement. Het beeld bevindt zich tussen drie kastanjebomen, waarvan twee op de voormalige speelplaats stonden en de laatste getuigen zijn van de dramatische gebeurtenis. 

Restaurants in Nijmegen

Of je nu een fijnproever bent of gewoon van lekker eten houdt, Nijmegen heeft een scala aan eetervaringen om van te genieten. Stap binnen bij een van de gezellige restaurants in Nijmegen en ontdek een wereld van smaken! In deze mooie stad valt er genoeg te proeven.