Limes Festival 2022

Wil je weten hoe het is om een Romein te zijn in Nijmegen? En wat de Romeinen aantrok om hier tweeduizend jaar geleden een grote stad te stichten? Hoe ze hier leefden en werkten, vochten en veroverden? Kom dan naar het Limes Festival en ontdek de Romein in jezelf.

Zeven dagen lang staat het Valkhof in het teken van onze rijke Romeinse geschiedenis. Daarbij staat de Limes (spreek je uit als Liemès) centraal: de oude grens van het Romeinse Rijk. Deze staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof bieden een uitgebreid programma van mini-colleges, workshops en historische wandelingen over de Romeinen. En in het Valkhofpark ontmoet je ze op 26 en 27 augustus in levenden lijve.

 

Romeins Park

27 en 28 augustus van 11.00 tot 17.00 uur

Een weekend lang is het Valkhofpark een Romeins terrein. Je beleeft er het leven in een drukke garnizoensstad. Ambachtslieden zijn aan het werk, de medicus en astroloog dienen je van deskundig advies en Romeinse muzikanten treden voor je op. Legioensoldaten uit de Holdeurn maken dakpannen en geven militaire demonstraties, en bij de keukentent proef je van Romeinse gerechten. Kinderen kunnen naar de soldatenschool waar je leert vechten als een échte Romein.

 

Mini colleges

Dagelijks van 11.15 tot 12.00 uur
Museum Het Valkhof, 21 aug en 23 t/m 27 aug De Bastei, 22 aug

Mini-colleges over de Limes en de Romeinen, mede georganiseerd door de Radboud Universiteit. Onderwerpen zijn o.a.: de Limes voor beginners: wat is de Limes en waarom is het UNESCO Werelderfgoed?, de Limes en de Waal, militairen en stedelingen, infrastructuur, techniek en industrie, en de komst van de Franken.

Meer info & reserveren

Verhaal op zaal

Dagelijks van 12.15 tot 12.45 uur
Museum Het Valkhof, 21 aug en 23 t/m 27 aug 
De Bastei, 22 aug

Gidsen geven uitleg bij Romeinse topstukken.

 

Archeohotspot op locatie

Dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur

Ontdek de meest bijzondere archeologische sites van Nijmegen.

Meer info & reserveren

Lunchen als een Romein

Dagelijks van 12.00 tot 14.00 uur
Museum Het Valkhof, 21 aug en 23 t/m 27 aug De Bastei, 22 aug

Speciaal voor het festival ontwikkelden Eet!Verleden en het Museumcafé van Museum Het Valkhof een Romeinse lunch. Kijk voor het Romeinse lunchgerecht van DROOM! de Bastei op www.debastei.nl

 

SPECIAL: locatiebezoek, historische wandeling of workshop

Dagelijks vanaf 13.30 uur
Museum Het Valkhof is alle dagen m.u.v. maandag het startpunt. Op maandag is De Bastei het startpunt.

Iedere middag een locatiebezoek, wandeling of workshop. Bezoek Museumpark Orientalis of Tempel|Kerk Museum Elst, volg een workshop ‘de Romeinse keuken’ en wandel met bijzonder hoogleraar Stephan Mols door Romeins Nijmegen.

Meer info & reserveren

Expo Romeinse graven

Mariënburgplein, 24 t/m 28 aug
Van 13.00 tot 17.00 uur

Bezoek bijzondere laat-Romeinse graven, gevonden rond het Mariënburgplein.

 

Expo Slapende Romeinen

Museum Het Valkhof, 21 aug en 23 t/m 28 aug
Van 11.00 tot 17.00

Kunstenaar Bart Lunenburg vraagt basisschoolleerlingen uit Nijmegen: wat zou er onder de fundering van jouw huis liggen? In de expo laten de leerlingen de door hen gemaakte ‘archeologische’ objecten zien.

Ontdek de Limes via 3 wandelroutes

Beleef De Limes in Nijmegen via 3 prachtige wandelroutes. Download hieronder de routes, ga op pad en ontdek Romeins Nijmegen via leuke weetjes en verhalen.

Route Via Centrum 2,3 km

Route Via Oost 6,9 km

Route Via West 5,5 km

Lees meer over de Limes