Programma Zuiderkapel

In de Zuiderkapel draait alles om het vertellen van verhalen. Over de weg die je aflegt als schrijver: van selfpublishing tot gerenommeerd uitgeverij. Over fictie en werkelijkheid. En over fantasy en sciencefiction.

Martijn Lindeboom gaat in gesprek met Roderick Leeuwenhart over het schrijversvak. Hoe krijg je als beginnend schrijver bekendheid? Roderick maakte zelf de stap naar China en andere talen. Hoe is hij van zelfpubber doorgegroeid naar meer reguliere uitgevers? Voor alle schrijvers met ambitie gegarandeerd een boeiend gesprek!

 

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart (1983) schrijft Nederlandse sciencefiction met vaak een link naar Japan en andere Aziatische landen. Dit zag je al terug in zijn debuutserie Pindakaas en Sushi, daarna zette hij dit door in de SF-romans De Heren XVII en Sterrenlichaam (ook in China uitgegeven door Science Fiction World). Roderick won in 2017 de Harlandprijs, de grootste schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalen in Nederland. Zijn korte verhalen zijn wereldwijd gepubliceerd in gerenommeerde magazines als Nature, Future Fiction en Analog. Hij schreef bovendien het verhaal De Wilde Jacht voor het Readification-project, dat zich afspeelt in de wereld van Assassin’s Creed Valhalla. Ook in de literaire SF-bundel De Komeet is zijn werk te lezen, met als titel: Wat moeten wij met de wolf & hoe maken wij van hem een Nederlander?

Website: https://www.roderickleeuwenhart.nl

 

Taede Smedes

Taede Smedes neemt ons mee in de verhalen die hij tegenkomt in zijn zoektocht naar ufo's. Soms is de werkelijkheid namelijk veel vreemder dan we geneigd zijn te denken...

In 2017 kwam naar buiten dat Amerikaanse militairen ufo’s waarnemen en dat de Amerikaanse overheid deze waarnemingen serieus onderzoekt. Sindsdien worden ‘ongeïdentificeerde vliegende objecten’ door de media niet langer als taboe gezien. In We zijn misschien niet alleen vertelt Smedes voor het eerst over zijn eigen ingrijpende ufo-waarneming. Ook zet hij in het boek feit en fictie over ufo’s op een rijtje. In januari 2024 kwam zijn nieuwste boek De ufo's van Gorredijk uit. Het gaat over het Friese dorpje Gorredijk, dat in februari 1974 in de ban raakte van ufo's. Smedes schreef er een journalistiek boek over, waarin hij samen met ooggetuigen terugkijkt op de opmerkelijke gebeurtenissen.

Taede A. Smedes is godsdienstfilosoof en theoloog, journalist en musicus. Hij is docent Systematische Theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en daarnaast actief als freelance publicist. In zijn boeken gaat hij op zoek naar de grens tussen werkelijkheid en fantasie.

 

Adrian Stone

Adrian Stone bracht zijn eerste boek in eigen beheer uit, maar werd daarna opgepikt door uitgeverij Luitingh- Sijthoff.  Deze uitgeverij staat bekend om de bijzondere special editions die ze uitbrengen. Boeken die een feest voor het oog zijn. Dat geldt ook voor de boeken van Adrian. Martijn Lindeboom gaat met hem in gesprek over alles wat er bij zijn schrijfproces komt kijken.

Adrian Stone schrijft fantasyboeken. De toonaangevende uitgeverij Luitingh-Sijfhoff publiceert naast de boeken van Stone ook titels van bekende internationale fantasyschrijvers als Stephen King, Dan Brown, George R.R. Martin (Game of Thrones) en Robin Hobb. Stone’s boeken zijn geliefd bij een breed publiek, van jong tot oud. Niet alleen verstokte fantasy-liefhebbers, maar ook mensen die geen affiniteit met het genre dachten te hebben. Na het succes van de limited edition van de Duivel Trilogie verscheen er in april er ook een speciale editie van het Rune-tweeluik.

 

Paul Groos

Verhalen vertellen is een kunstvorm die Paul Groos als geen ander beheerst. Hij neemt je mee naar verre oorden, vreemde volkeren en mythische situaties. Je kunt tijdens Novio Magica zelfs twee keer van zijn verhalen genieten.

Paul Groos is verhalenverteller en classicus. Hij vertelt graag verhalen die al lang meegaan, maar gaan over herkenbare menselijke emoties en dilemma’s. De klassieke mythologie is zijn specialisme, maar hij vertelt ook erg graag mythen uit andere culturen, fabels, sprookjes, twistverhalen en griezelverhalen. Hij speelt verschillende voorstellingen, met verhalen uit de Aeneïs van Vergilius, Ovidius en uit de Egyptische mythologie. In Mythisch met Muziek brengt hij samen met een fluitist en pianist oude verhalen en klassieke muziek bij elkaar.

 

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom debuteerde in 2005 met zijn historische fantasyboek De legende van de Zwarte Wolven. Sindsdien zijn er nog tien boeken van zijn hand verschenen: vijf historische verhalenbundels, een thriller, een fantasybundel, een horrorbundel (bij Luitingh-Sijthoff), een CliFi bundel en een non-fictieboek over het schrijven van fantasy en sciencefiction (bij Atlas Contact). Het boek Lagen in Stad werd in 2014 uitgeroepen tot Beste Groninger Boek. Naast boeken zijn er meer dan tachtig van Martijns verhalen gepubliceerd in tijdschriften, bundels en als luisterboek of e-book. In 2022 verscheen bij uitgeverij De Geus de bundel De komeet die hij samen met Vamba Sherif samenstelde, met speculatieve verhalen voor een nieuw Nederland.

Sinds 2010 is Martijn betrokken bij de grootste schrijfwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen in de Lage Landen: de Harland Awards (voorheen de Paul Harland Prijs). Ook is hij redacteur van Lezerscommunity Hebban.nl, waar hij tevens werkt als Schrijfwedstrijdencoördinator. Hij is bij Novio Magica betrokken als curator literatuur.

Novio Magica Lite 2024

Na een succesvolle eerste editie afgelopen jaar is fantasyfestival Novio Magica op maandag 20 mei terug in de Stevenskerk. Op Tweede Pinksterdag draait het allemaal om makers die magie uit hun hoofd en handen toveren. Denk aan whimsical workshops, bookish bliss, crafting chronicles, mystical makers, magical manuscripts en nog veel meer!

Lees meer