Tips: wat doen met kinderen thuis?

Inmiddels zijn er vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit betekent ook dat de scholen en kinderdagverblijven t/m 10 mei dicht zijn. Heb jij je kinderen thuis? En weet je na enkele dagen ze niet meer te vermaken? Wij geven jou de beste tips! Bekijk ook onze Thuisagenda voor nog meer leuke activiteiten in de meivakantie.

Neem je verantwoordelijk en blijf zoveel mogelijk thuis! We vragen bij een eventueel bezoek 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Heb jij een leuke tip? Mail onze redactie.

1. Volg lessen

De Lindenberg gaat aan de slag met: Thuisbezorgd! Op Facebook en YouTube komen filmpjes van docenten online. Ze geven elke dag een korte les in dansen, muziek, theater, beeldende kunst of schrijven. Ook geven ze een kijkje achter de schermen van de Lindenberg. Iedereen kan hier aan meedoen, dus ook jij met de kids thuis! Kijk samen en blijf bezig! 

2. Luister naar een boek

Je kunt nu niet meer samen neuzen in de bibliotheek. En dan moet je zoeken naar alternatieven... gelukkig heeft De Bibliotheek online extra luisterboeken beschikbaar gesteld, voor zowel leden als niet-leden. Dus je kunt leuke boeken uitzoeken om samen naar te luisteren. Je downloadt de boeken hier

3. Afhaaldbieb 

Ben je lid van Biblotheek Gelderland Zuid? Dan heb je geluk! Vanaf nu kun je ook fysieke boeken lenen via hun 'Afhaalbieb'. Je vraagt een boekenpakket aan met vijf boeken en dit ‘verrassingspakket’ kun je vervolgens ophalen bij De Mariënburg

4. Maak een thuisbioscoop

Sluit je chromecast aan en ga naar Picl.nl. Want via Picl maak jij je eigen thuisbioscoop met je kinderen, zonder abonnement. Wij hebben drie leuke familiefilms gevonden: 

Dus pak de popcorn en ga zitten op de bank.

5. Zet de koksmuts op

Altijd leuk om samen de keuken in te gaan. Je kunt van alles maken... koekjes, muffins, taarten etc. Op zoek naar ideeën? Klik hier

6. Maak je eigen gelukssteen 

In deze tijd kunnen we allemaal een beetje geluk gebruiken. Ga naar buiten en laat de kinderen zoeken naar een mooie grote steen, dit wordt hun gelukssteen. Pak alle schilderspullen, stickers, plaktatoeages en versier de geluksstenen!

7. Fotoshoot

Doe een fotoshoot met de kids. Kies uit gewone kleding, themakleding of pak de hele verkleedkist erbij. Zet niet alleen de kinderen op de foto maar ook jezelf! Hoe gekker hoe beter!

  8. Moestuintje beginnen

  De lente is begonnen en dat is een mooie tijd om een moestuin aan te leggen! Je bent heerlijk samen met je kinderen buiten bezig en in beweging. Het is voor kinderen een hele ervaring om de zaadjes te zien groeien! Benieuwd hoe je makkelijk een moestuin kunt beginnen? Bekijk dan de video's van de Nijmeegse Paniekzaaiers. 

  9. Recyclen maar...

  Knutselen dat is altijd een goed idee, maar dan net iets anders! Pak alle knutselspullen en items die je kunt recyclen zoals wc-rollen, potjes, kartonnen dozen, melkpakken etc. en maak er iets anders van! Wij hebben hier alvast een aantal leuke ideeën:

  10. Maak kaartjes voor eenzame ouderen

  Veel ouderen zitten nu in het verzorgingstehuis zonder bezoek. En wat is nu leuker voor hen om een kaartje te ontvangen? Het is een leuke bezigheid met  kinderen en zorgt voor een lach bij eenzame ouderen!

  11. Theater maar dan thuis

  Aangezien geen bezoek naar het theater kan, dan maar thuis samen op de bank! Daarom stelt Theatergroep Kwatta voorstelling ter beschikking via hun YouTube-kanaal! Er staan al een aantal voorstellingen online en dat worden er de komende tijd alleen maar meer.

  Ook zorgen Stadsschouwburg en de Vereeniging ervoor dat kinderen geen Cultuurvitaminen tekortkomen, want op deze pagina proberen zij meermaals per week de benodigde theater- en muziekvitaminen te bieden.

  12. Niet luisteren maar lezen 

  Wil je toch graag een nieuw boek aanschaffen voor de kids? Dat kan nog bij Kinderboekwinkel Nijmegen. Je kunt je wensen appen naar 06-50887725 of mailen naar info@kinderboekwinkelnijmegen.nl. Zij leggen het voor jou klaar! Je hoeft niet de fiets af, want je kunt pinnen aan de deur of het boek ophalen met de auto (tot 12:00u en op afspraak). Ze houden rekening met de gepaste afstand (1,5 meter). Dus heb je nog boekwensen? Bel of mail dan snel de Kinderboekwinkel! 

  13. Uitdagingen van De BiebBoys

  Vanwege het coronavirus zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid gesloten. Maar dit weerhoudt de BiebBoys er niet van om de bieb op stelten te zetten! Vanuit een lege bibliotheek verzinnen ze de gekste challenges voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Iedere schooldag komt er een nieuwe aflevering van de BiebBoys online op www.obgz.nl/biebboys. Per aflevering verzinnen de boys een nieuwe uitdaging. Kinderen kunnen een filmpje of foto van hun gemaakte opdracht mailen naar biebboys@obgz.nl. Op vrijdag laten de BiebBoys in de uitzending de leukste inzendingen zien.

  14. Klussen met een Thuiskrat

  Zijn de kinderen al wat ouder en zijn ze het knutselen zat? Huur dan een Thuiskrat en tover je huis voor 24 uur om tot technieklokaal! Houtdraaien, zagen, branden, schuren, boren en schroeven. De Thuiskrat bevat alles om bijvoorbeeld een vogelhuisje te maken. Ook zijn er instructievideo's beschikbaar voor de ouders die niet zo handig zijn. 

  15. Restaurant aan huis

  Horecagelegenheden hebben hun deuren moeten sluiten, maar je kunt nog wel eten bestellen bij een Nijmeegs restaurant! Dus doe de kinderen wat leuks aan, dek de tafel mooi, steek kaarsjes aan en bestel wat lekkers. Nu heb je het gevoel van een restaurant, maar dan thuis! 

  16. Bezoek het fietsmuseum thuis vanaf de bank

  Het Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. En jij kunt hem nu thuis bewonderen! Wil je een digitale rondleiding langs tweehonderd jaar fietsgeschiedenis? Klik hier. Voor de 360graden-beleving klik dan hier.

  Dit vind je misschien ook leuk