Achter de schermen bij de Nyma Drive-in Markt

| Luus Veeken

Bij Nyma, achter Cultuurspinnerij De Vasim, heeft zich een heuse drive-in markt gevestigd. Je kunt er terecht voor allerlei lokale producten: groenten, fruit, soepen, (vegan) borrelboxen, barbecuepakketten, ijs en zelf plantjes. Je hoeft er de auto niet voor uit, maar ook lopend of op de fiets ben je welkom. Ideaal in deze tijden van corona! IntoNijmegen redacteur Luus Veeken en fotograaf Judith Linders namen een kijkje en de proef op de som.

Groepsvorming of grote bijeenkomsten zijn voorlopig verboden, dat betekent dat ook festivals en grootschalige evenement afgelast zijn. Tja, daar sta je dan als festivalcateraar; alles geregeld voor het komende seizoen, afspraken gemaakt, contracten gesloten, spullen ingeslagen. Maar geen festivals.. Daarom bedachten Bianca van Empel en Niels Ros, eigenaars van festivalcatering-bedrijf Primeros, iets unieks: de Nyma Drive-in Markt.


Bianca van Empel

Lokale aanbieders

''Normaal staan wij met ons cateringbedrijf Primeros in het festivalseizoen elk weekend wel op een festival. Nu die voorlopig geen doorgang kunnen vinden moesten we iets anders bedenken'', zo vertelt Bianca. ''Toen kwamen Niels en ik op het idee van de Nyma Drive-in Markt, zodat festivalcateraars en foodtruckers hun waren toch kunnen aanbieden. We verkopen kratjes met verse groenten en fruit, allerlei veganhapjes en barbecuepakketten voor de carnivoren. Heerlijke en voedzame soep van Veel Soeps en honing van Bijmegen. Steeds meer lokale aanbieders sluiten zich bij ons aan''. 

Zo doet een kweker mee wiens export stil was komen te liggen, zodat je er ook kleurige vetplantjes kunt kopen. En je kunt er terecht voor een bijpassend bloempotje, gemaakt van materialen die bestemd waren voor decorbouw op de festivalterreinen. Ben je helemaal enthousiast over het innovatieve concept; er zijn ook t-shirts, petjes en tasjes met Nyma Drive-in opdruk te krijgen.

Checkpoint, Bank en Magazijn

Op het plein is met pionnen een circuit uitgezet. Kopers rijden het terrein op – te voet of met de fiets kan ook prima –, maken hun keuze bij het Checkpoint, betalen bij de Bank en halen vervolgens hun bestelling af bij het Magazijn. En dat alles met in achtneming van anderhalve meter afstand. Bij het betalen krijg ik tot mijn verrassing het betaalapparaat aangereikt op een soort pizzaschep, met zo’n lange steel. De producten worden in een papieren tasje op een tafeltje voor me klaargezet. Hygiënisch en veilig, en je hoeft geen te drukke supermarkt in. De linzensoep en borrelhapjes bleken overheerlijk, aan mij hebben ze een vaste klant!

Waar en wanneer?

Nieuwsgierig geworden naar de Nyma Drive-in Markt? Je vindt de markt op het buitenterrein van Cultuurspinnerij De Vasim aan de Latensteinweg te Nijmegen. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 10-18 uur. Facebook: nymadriveinmarkt, Instagram: nymadriveinmarkt.

Fotografie: Judith Linders

Dit vind je misschien ook leuk