Juni: déze 5 films in de Nijmeegse bioscopen mag je niet missen

Zin in een middagje of avondje film? Het kan weer! Vanaf 5 juni zijn de bioscopen in Nijmegen weer open. Maar waar begin je met zo'n groot filmaanbod? We hebben de agenda's doorgespit, trailers bekeken en tips gekregen van de bioscopen: deze 5 films mag je in juni niet missen! 

1. Drievoudig Oscarwinnaar Nomadland

Locatie: LUX Nijmegen

Samenvatting: Volgend op de economische ondergang van haar bedrijf gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen. In Nomadland spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. Frances McDormand geeft een rauw en intiem optreden in Nomadland, een ontroerend drama over, bovenal, mensen.

Nomadland won drie Oscars voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Regisseur, en heeft twee Golden Globes gewonnen voor Beste Film (Drama) en Beste Regisseur.

2. Blackbird

Locatie: LUX Nijmegen en Pathé Nijmegen 

Samenvatting: Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen. Ze vraagt haar familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) bovendrijven…

3. ​The Dissident

Locatie: LUX Nijmegen

Samenvatting: The Dissident, van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus), is een documentaire-thriller die het labyrint van bedrog blootlegt achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul. Een verhaal over geld, tirannie en doorgedraaide technologie. Met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en ongekende toegang tot degenen die het dichtst bij het verhaal staan, inclusief Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, de Turkse politie en aanklagers, en de jonge Saoedische dissident waarmee Khashoggi samenwerkte.

4. De slag om de Schelde

Locatie: LUX NijmegenPathé Nijmegen en Vue Walstraat

Samenvatting: In november van 1944 vond De Slag om de Schelde plaats in Zeeland en West-Brabant. In deze film worden drie jongeren gevolgd die zich staande proberen te houden in deze tijd. Een Nederlandse jongen die vecht voor de Duitsers, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een in het verzet betrokken Zeeuws meisje komen elkaar tegen. De Slag om de Schelde draait om de keuzes die zij moeten maken over hun eigen en andermans vrijheid.

5. Voor kinderen: Pieter Konijn op de vlucht

Locatie: LUX NijmegenPathé Nijmegen en Vue Walstraat

Samenvatting: Bea, Thomas en de konijnen zijn samen uitgegroeid tot één grote familie, maar ook al doet hij nog zo zijn best, toch kan Pieter zijn ondeugende reputatie maar niet van zich afschudden. Als hij buiten de tuin op avontuur gaat komt Pieter in de problemen en doet zijn familie er alles aan om hem te vinden. Tommie Christiaan spreekt de stem in van Pieter. Zussen Shelley Vol, Amy Vol en Lisa Vol (OG3NE) nemen de stemmen van de drieling Flopsie, Mopsie en Wipstaart voor hun rekening. Verder met de stemmen van o.a. Do (Bea), Joey Schalker (Thomas Verhoef), Jan Versteegh (Benjamin Wollepluis), Levi van Kempen (Diederik Stadsmuis) en Roué Verveer (Jan Willem de Haan). Pieter Konijn is gebaseerd op de personages van Beatrix Potter.

Deze films vind je misschien ook leuk