Je Mag Me Alles Vragen XXL in de Stevenskerk

| Amber Volman

Na een succesvolle editie in 2022 was het afgelopen 19 november tijd voor een heuse XXL-editie van “Je Mag Me Alles Vragen.” Het evenement, georganiseerd door Nimma Talks, bracht weer een groep uiteenlopende sprekers bij elkaar waaraan deze middag alles gevraagd mocht worden. Ieder met een bijzonder beroep of levensverhaal. IntoNijmegen was aanwezig om verslag te doen van het bomvolle programma.

Het “Hart van de stad” vormt het decor voor deze verhelderende middag. Door de Stevenskerk heen staan een tiental witte tipitenten opgesteld, met ieder een eigen programma van sprekers. Ook in de Crypte en Zuiderkapel zijn er intieme plekjes ingericht. De ruimtes zijn gevuld met krukjes en stoelen waarop steeds weer een nieuw groepje aanwezigen plaatsnemen om hun brandende vragen te kunnen stellen.

Het zijn vooral jonge gezichten. Hier en daar branden er kaarsjes en de grote zuilen worden met kleur verlicht. De eeuwenoude vloer is bezaaid met stickers waarop vragen staan als ‘wie inspireert jou’ en ‘kun je goed geheimen bewaren?’ Alles om de bezoekers uit te nodigen tot een goed gesprek.

Beginnen met de engste vraag

Deze bijzondere middag wordt om klokslag 13.00 afgetrapt met een plenair interview gehost door Daaf Verjans. Hij gaat in gesprek met niemand minder dan televisiemaker en presentator bij BNN-VARA Jurre Geluk. Met programma’s als Je Zal Het Maar Hebben, Spuiten en Slikken en Jurre’s Date inmiddels op zijn cv, weet de jonge presentator maar al te goed hoe je soms lastige gesprekken op een respectvolle manier kan voeren.

Uiteindelijke leerde Jurre vooral dat er naast zwaarte ook lichtheid mag bestaan. Zijn advies aan de aanwezigen voor de dag? Begin eens met de engste vraag! De vraag die je eigenlijk niet durft te stellen. “Mensen zijn geneigd om een zo comfortabel mogelijk gesprek te voeren,” legt Jurre uit. Wij vullen te vaak dingen in voor de ander. Het is beter om gewoon te durven vragen.

Bijzondere vragen, openhartige antwoorden

Na de plenaire opening is de middag opgedeeld in vier rondes van ieder 45 minuten waarin de aanwezigen sprekers naar keuze het hemd van het lijf kunt vragen. De onderwerpen variëren van geloof, trauma, identiteit tot mentale gezondheid en bijzondere beroepen. Al snel kruipt iedereen een van de tentjes in en wordt het stil in de Stevenskerk. Daarbinnen is de sfeer vooral ongedwongen. De sprekers antwoorden vanuit hun hart en aanwezigen luisteren aandachtig naar hun bijzondere, soms schokkende en/of ontroerende verhalen.

Verrassende vragen en eveneens verrassende antwoorden passeren de revue. Hoewel er bij iedere spreker kaartjes liggen met daarop vragen om het gesprek op gang te brengen, worden deze nauwelijks gebruikt. Het advies van Jurre lijkt ter harte zijn genomen en de vragen stromen: ‘wat maakt jou bang?’ wordt er gevraagd aan 9-voudig wereldkampioen in diverse vechtsporten Perry Ubeda. ‘Hoe onderscheid jij de energie van overleden mensen, van die van mensen in de kamer?’ wil iemand weten van medium Noor van Velthoven en ‘hoe heeft muziek jou geholpen om te gaan met jouw verslaving?’ is de vraag voor muzikant Jeroen Antoine. Er wordt geluisterd, getroost en geleerd van elkaar.

Maar er is meer!

Naast de deelsessies met sprekers is er volop randprogramma te vinden rondom creativiteit en spiritualiteit, waarmee je je gedachten even kunt laten bezinken. Zo kun je in een van de tipitentjes een persoonlijk minigedicht laten schrijven door Rosa Loïs (“Door het Lint”) aan de hand van jouw eigen gekozen topic. Vers van de retro typmachine krijg je jouw gedichtje als aandenken mee naar huis.

Kunstenares Malou Beursken is aanwezig om een digitaal portret van je te tekenen en toekomst voorspellende tarotkaarten worden gelegd door Levi Smits. Pak jij stiekem de auto naar de supermarkt om de hoek of gebruik jij tijdens het douchen nog steeds te veel water? Jouw klimaatzondes kun je deze middag opbiechten bij de klimaatpater. En er is meer… “Wrong Place Right Time” bijvoorbeeld: een foto expositie van straatfotografe Ilona Verhoeven van teksten op buitenmuren. Soms rebels, soms vol humor.

Muziek van Jeroen Antoine klinkt er in de pauzes. In zijn akoestisch vertolkte nummers doet hij een boekje open over zijn gokverslaving. Tot slot is Pam Tönissen namens Radboud Reflects aanwezig om een filosofie workshops te verzorgen. Terwijl de regen met bakken uit de hemel blijft vallen, stromen de bezoekers aan het einde van de middag naar buiten.

Lees meer over Nimma Talks op www.iedertalenttelt.nl/broedplaats/nimmatalks

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...