Interview: Young Vibes, voor jong organisatietalent

Gelukkig borrelen deze zomer weer allerlei activiteiten op voor jongeren in Nijmegen, na een stille lockdown. Maar is het niet nog leuker als de jongeren de evenementen zelf bedenken - én organiseren? Vanuit die gedachte is Young Vibes tot leven geroepen! Projectleider Marieke Hulsbos vertelt ons meer.

Young Vibes geeft jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud de kans om in 2021 zelf een evenement of activiteit te organiseren in Nijmegen. “Wij kunnen wel zelf proberen te bedenken wat jongeren leuk vinden, maar ik ben geen 16 meer, ik kan me niet verplaatsen in wat iemand van 16 leuk vindt,” vertelt Marieke. “Het is veel beter om de jeugd te vragen: welke activiteit zou jij echt tof vinden om te organiseren? Dan helpen wij jou met de uitvoering: met de financiën, met ons netwerk en onze ervaring in het organiseren van evenementen."

Wat kan er wél?

Op dit moment zijn al 15 evenementen in ontwikkeling dankzij Young Vibes. De ideeën van de jongeren zijn heel divers: een spoken word-tour door de stad, een foodfestival, een bordspellenavond, een activiteit voor queer jongeren, een leertraject voor jonge filmmakers... Al deze evenementen worden verzameld in de jongerenagenda op IntoNijmegen, samen met alle andere jongerenactiviteiten in de stad. In plaats van te balen van de coronabeperkingen, focust Young Vibes zich juist op wat er wél kan. De gemeente Nijmegen financiert het project, zodat jongeren elkaar weer kunnen ontmoeten.

Meedoen: zo gaat dat

Jongeren kunnen online hun idee pitchen. “Heb jij een tof idee voor een evenement dat nog niet bestaat in de stad? Dan nodigen wij je uit voor een kennismaking!”, vertelt Marieke. “Wij horen graag meer over jouw idee. Daarna gaan we samen brainstormen: hoe zie je het evenement voor je en wat kunnen wij voor jou betekenen?” Van daaruit probeert Young Vibes verbinding te leggen met een derde partij, bijvoorbeeld een locatie, of een andere jongere die een vergelijkbaar idee heeft ingediend. “Zo versterken we elkaar. We gaan samen het idee uitwerken en we geven advies, maar het blijft jouw idee!”

Social Hackaton: een snelkookpan van ideeën

Je hoeft nog geen concreet plan te hebben om aan te kloppen bij Young Vibes. Sterker nog: Marieke adviseert om eerst langs te komen met globaal idee, voordat je een volledige aanvraag indient. Om het nog makkelijker te maken, vinden na de zomervakantie de eerste Social Hackatons plaats. Daar worden jongeren in één middag geholpen om hun ideeën aan te scherpen tot een uitgewerkt plan. “Bij deze Hackatons willen we zoveel mogelijk jongeren samenbrengen, als een snelkookpan van ideeën,” vertelt Marieke enthousiast. “Daar zijn ook allerlei experts bij aanwezig, bijvoorbeeld iemand uit ons MediaLab met kennis van fotografie en het maken van video’s en podcasts, en programmaleider Hendrik-Jan Derksen, met veel ervaring en een groot netwerk op het gebied van evenementenorganisatie.”

“We zijn niet eng, kom gewoon een keertje naar ons toe! Je bent elke dinsdag welkom bij het STIP Jongerenlab aan de Van Berchenstraat 3b. We vinden het altijd leuk om met je mee te denken. Dit fonds is er om jullie plannen te realiseren, en er is echt heel veel mogelijk!”

 

Jongeren leren organiseren

Young Vibes is een project van Ieder Talent Telt: een community waarbij allerlei Nijmeegse onderwijsinstellingen en jeugdorganisaties samenwerken, om jong talent te helpen ontplooien. En dan gaat het niet om standaard schoolvakken zoals wiskunde, maar juist om kwaliteiten die je niet leert op school. Ben je bijvoorbeeld heel creatief of muzikaal, dan biedt Ieder Talent Telt hart en ziel om jouw talent tot bloei te laten komen. En dankzij het project Young Vibes kunnen jongeren zich ontwikkelen tot echte evenement-organisator. Marieke benadrukt nog eens: “Young Vibes neemt jouw idee niet over, het blijft jouw project. Zodat jij aan het eind kunt zeggen: dit heb ik toch maar mooi georganiseerd.” 

Dit vind jij misschien ook leuk: