Interview: fanatiek Vierdaagseloper Wilma Ebben en ex-bestuursvoorzitter Vierdaagsefeesten Walter Hamers

| Belinda Limani

De Nijmeegse Vierdaagse is hét vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar tienduizenden wandelaars naar Nijmegen trekt. Allemaal hebben zij hetzelfde doel: het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Na twee afgelaste edities is het eindelijk weer zo ver: de 104de Vierdaagse brandt op 19 juli weer los. We spraken fanatiek Vierdaagseloper Wilma Ebben, die haar 44ste mars loopt. Maar ook ex-bestuursvoorzitter van de Vierdaagsefeesten Walter Hamers, die het dit jaar voor het eerst doet.

“Hoeveel kilometer ga je lopen?” begint Wilma Ebben, die dit jaar voor de 44e keer de Nijmeegse Vierdaagse loopt, kort na een ontmoeting met Walter Hamers, bestuurder van Museumpark Orientalis. Als een echte Vierdaagse fanaat doet ze al sinds haar 11de onafgebroken mee aan de mars. Walter loopt dit jaar voor het eerst de Vierdaagse, maar is jaren bestuursvoorzitter van de Vierdaagsefeesten geweest. Dit jaar neemt hij daar afscheid van en stapt – in zijn woorden – over naar de andere kant van het jaarlijkse evenement: het wandelen.


Walter Hamers en Wilma Ebben. © Henk Beenen

Op een regenachtige middag staan we op parkeerplaats De Wedren, oftewel het Vierdaagseplein. “Dit plein heeft voor mij een heel andere betekenis”, zegt Walter. “Ik moest hier komen opdagen als er iets te doen was, of als er problemen waren.” Voor het werk dat hij deed als bestuursvoorzitter werd hij bedankt met de gouden Wammus, de Nijmeegse mascotte. Wammus staat voor 'Werk Allen Mee, Máák Uw Stad'. Walter vertelt enthousiast dat hij met het bestuur heeft geprobeerd de Wammus extra onder de aandacht te brengen. Wilma beaamt dat dat wel is gelukt: “Ik heb er zelf een aan mijn rugzak hangen!”

Waarom?

“Ik doe mee omdat ik het een keer van de andere kant wil zien”, zegt Walter op de vraag wat hem drijft om dit jaar voor het eerst de Vierdaagse te lopen. “Ik heb het altijd van een andere kant meegemaakt. Als bestuursvoorzitter wordt er van je verwacht dat je vanaf verschillende podia naar de wandelaars zwaait. Dit jaar ben ik er zelf één!” Over Wilma's motivatie valt ook niet te twisten. “De Nijmeegse Vierdaagse is gewoon mijn baby. Tja, ik weet niet beter. Ik kijk er het hele jaar naar uit”, zegt ze met een glimlach. “Ik zet er letterlijk en figuurlijk iedereen voor aan de kant.”

Verwachtingen?

“Blaren, gezellige mensen, een vriendelijke mars en dat het gewoon vrolijk blijft,” verwacht Walter van zijn eerste Vierdaagse. “Ik heb nooit meegemaakt dat het niet leuk bleef. Maar ik zag het natuurlijk alleen van de zijkant.” Wel is hij er zeker van dat hij blaren krijgt. “Waarom ben je daar zo van overtuigd?” grijpt Wilma in. “Mijn advies is om na het douchen je voeten in te smeren met kamferspiritus. Dat maakt ze lekker hard. Ik loop nooit blaren!”

Voorbereidingen?

Bij Walter zijn de voorbereidingen al in volle gang. Hij oefent veel met het tweemaal lopen van de 20 kilometer. Ondanks dat Wilma een doorgewinterde Vierdaagseloper is, heeft ze geen tijd gehad om zich voor te bereiden. “Ik loop veel op mijn werk, maar dan heb ik mijn wandelschoenen niet aan”, zegt ze. Beide wandelaars hebben voor dit interview hun Vierdaagse wandelschoenen aangetrokken. Kort wordt het merk schoenen en hun kwaliteit besproken. “Normaal zou ik in voorbereiding 20 kilometer of een mars lopen”, vervolgt Wilma. “Maar ik heb nooit echt veel getraind. Vrienden van mij weten het: zij loopt de Vierdaagse gewoon op karakter. En gezelligheid!"

Tips?

“Eigenlijk werkt het voor iedereen anders”, zegt Wilma, die vaak om tips gevraagd wordt. “De een trekt twee paar sokken aan, de ander neemt een voetenbad. Sommigen zweren op elke avond een biertje en frietjes. Voor mij werkt dat niet, maar voor iemand anders misschien wel.” Haar advies? Smeer je voeten na het douchen in met kamferspiritus, neem altijd een paar droge sokken mee en zorg voor voldoende Dextro of andere snelle suikers. En het allerbelangrijkste: neem rust wanneer en hoe lang je het nodig hebt. “Je moet het gewoon een keer doen. Je kunt niet beslissen of het iets voor jou is of niet als je het nog nooit hebt gedaan”, aldus Wilma.

Feest of mars?

Walter wil de stelling testen dat het voor wandelaars niet makkelijk is als ze niet aangemoedigd worden door Vierdaagsefeestgangers. Omgekeerd geldt volgens hem ook dat er geen feest is zonder wandelaars. “Nu wil ik dat zelf ervaren”, zegt hij, met een fronsende Wilma naast zich. “Daar zit wel wat in”, zegt Wilma. “Maar het staat ook los van elkaar. Mensen komen hier om te feesten, en mensen komen om te wandelen.” Walter is er echter van overtuigd dat deze groepen zich vermengen tijdens de Vierdaagse. Niet voor niets is het motto van Wammus: Werk Allen Mee, Máák Uw Stad!


Walter Hamers met de gouden Wammus. © Henk Beenen

Uitkijken naar?

“Ik vind de Vierdaagse nadrukkelijk iets gemeenschappelijks. Dit geldt ook voor de Vierdaagsefeesten. De verbinding is heel sterk”, zegt Walter. “De verbroedering”, vult Wilma aan. Dit is duidelijk een gevoel dat ze allebei herkennen. “Je loopt nooit alleen, of je nu met een groep gaat wandelen of alleen, je bent nooit écht alleen”, zegt Wilma. In een steeds individueler wordende samenleving is het toch bijzonder om ineens met meer dan 40.000 wandelaars samen te wandelen, zegt Walter. “En niemand loopt elkaar in de weg.”

Zin in?

“Als ik woensdagmiddag, op Roze Woensdag, door de Hertogstraat loop, is het gewoon heerlijk. Daarmee houd ik het zeker nog wel even vol!” lacht Walter. Wilma beaamt: “Elke dag word je door alle straten en dorpen gedragen. Dat maakt het ook een stuk makkelijker.” Als 'oude feestbaas' wordt er nog weleens van Walter verwacht dat hij een paar stops maakt voor een biertje, maar dat is hij niet van plan. “Dat wordt toch niet echt gedaan? Drinken tijdens het lopen?” vraagt hij. “Nou...” zegt Wilma. En daarmee is alles gezegd.

 

Van 19 t/m 22 juli vindt de Nijmeegse Vierdaagse weer plaats. Kijk voor meer informatie over de mars op www.4daagse.nl. Meer informatie over de Vierdaagsefeesten is te vinden op www.vierdaagsefeesten.nl

 

Fotografie: Henk Beenen, Wilma Ebben