Interview: DownTown is sinds 3 juni open als Funky Salads

“Het voelt nog een beetje alsof we winkeltje aan het spelen zijn”, zegt Marleen de Kort. Haar lunchzaak DownTown is net weer open, maar wel onder een nieuwe naam en met een compleet aangepast concept. In plaats van all day breakfast, eggs benedict en wentelteefjes kun je er nu terecht voor gezonde salades. We spreken haar over hoe DownTown is omgebouwd tot saladebar Funky Salads.

Hoe zagen de afgelopen weken/maanden er voor jullie uit?

“De onduidelijkheid over de horeca-maatregelen zorgde bij mij voor veel onrust. Opeens is iemand anders de baas over je onderneming. Je kunt niet meer zelf bepalen wat je mag doen en wanneer. Eerst was ik in de waan dat het wel mee zou vallen en dat we snel terug zouden gaan naar normaal, maar dat bleek toch niet zo te zijn.

Toen heb ik een tijd getwijfeld of het wel verantwoord was om voor take-away open te gaan. We hebben een fijn parkje hier tegenover waar mensen met hun koffie en taartje naartoe kunnen, maar je wil niet dat mensen ziek worden als ze daar met hun lunch zitten. En ook je medewerkers wil je niet in gevaar brengen, dat is best een lastige situatie.

Ik heb ook nog een andere zaak, Bairro Alto, die zit hiernaast. Met Bairro zijn we na 5 weken uiteindelijk wel open gegaan voor afhaal, bij DownTown was dat helaas geen optie. De take-away bij Bairro liep gelukkig supergoed. Ik dacht: we gaan we gewoon open, hopelijk komen er een paar mensen koffie drinken. Maar het werd echt meteen een gekkenhuis, dat was echt tof om te merken.”

Wat hebben jullie het meest gemist?

“Gewoon aan het werk zijn eigenlijk. De eerste weken zie je het als vakantie, maar je gaat het al snel missen: de collega’s en de gasten. Je dagelijkse leven komt echt stil te staan.”

Wat gaan jullie de komende tijd doen?

“We beseften al snel dat DownTown niet normaal open kan binnen de nieuwe maatregelen. De zaak is maar klein, en met 1,5 meter afstand tussen de tafels is er nog maar plek voor 12 gasten. ‘Ik ga iets nieuws verzinnen’, bedacht ik toen.

Ik wilde niet afhankelijk zijn van aangepaste maatregels en ook bestand zijn tegen een eventuele tweede golf of aangescherpte regels. We hebben met het team een aantal opties bedacht. Eerst wilde ik vegan afhaalmaaltijden in de avond gaan doen, maar dat was toch een te groot verschil met DownTown en dan had het personeel veel minder uren kunnen maken. Uiteindelijk heeft de saladebar gewonnen.

We hebben twee weken geleden het hele concept verzonnen en vanaf dat moment is het heel snel gegaan. We hebben alles op alles gezet om begin juni met Funky Salads open te kunnen. Er is een saladebar gebouwd in de zaak en we hebben met het team de nieuwe recepten bedacht. Isa, onze veganist en keukenheld, heeft het meeste verzonnen, maar iedereen heeft ideeën aangedragen. We hebben samen alles getest en de nieuwe website stond net op tijd live.

Het is heel gezellig dat we weer mensen kunnen ontvangen. Binnen zijn er drie tafeltjes en buiten op het terras is er plek voor zeven tafels. Daarnaast kunnen mensen kunnen de salades afhalen. We zijn geopend voor lunch en avondeten en de eerste paar dagen was het gelijk druk, dat is echt superleuk!"

Wat zijn jullie plannen voor de lange termijn?

“Omdat we een heel nieuw concept zijn gestart, maken veranderingen in de maatregelen voor ons niet meer zoveel uit. We zijn nu een saladebar. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als de 1,5 meter maatregel wordt versoepeld, dan hebben we wat meer zitplekken beschikbaar. Maar voor ons werk gaat er waarschijnlijk niet veel veranderen.

Bij Bairro blijven we voorlopig de afhaal doen, daar kunnen we echt geen 1,5 meter afstand garanderen. Ook voor medewerkers achter de bar is dat niet te doen.”

Hoe gaan jullie om met de maatregelen?

“We hebben minder zitplekken binnen, zodat iedereen genoeg ruimte heeft, en we hebben met lijnen op de grond de 1,5 meter afstand aangegeven. Daarnaast staat er desinfectiemiddel voor onze gasten en maken we extra goed schoon.

Gelukkig voelt het al heel normaal voor ons. Je raakt er gek toch al snel aan gewend. Doordat we de saladebar in de winkel hebben gebouwd, lijkt gewoon alsof de nieuwe opstelling gewoon zo hoort. Je merkt er niet veel van.”

Wat mogen we de komende tijd niet missen?

“Ik vind zelf de Tel Aviv salade erg lekker, die heeft allemaal smaken en ingrediënten uit het Midden-Oosten. Er zit geroosterde zoete aardappel en paprika in, kerrie bloemkool en granaatappelpitjes met tahindressing. En de toetjes natuurlijk, ik ben zelf echt een toetjesmens. We hebben zelfgemaakte tiramisu, veganistische chocolademousse en cheesecake met frambozenjam, heel lekker allemaal!”

Dit vind je misschien ook leuk: