Politie Warnsveld wint De Roos van Nijmegen 2024

| Heyta Melssen

Op donderdag 23 mei werd alweer de 38e editie van de jaarlijkse muzikantencompetitie De Roos georganiseerd door Poppodium Doornroosje. Al sinds 1986 is deze wedstrijd een belangrijk onderdeel van de Nijmeegse muziekscene en biedt daarmee een perfect podium voor beginnende bands uit de regio. Het werd een bonte avond waarbij uiteindelijk pret-ska band Politie Warnsveld met de winst naar huis ging!

Na drie voorrondes, die op 2, 9 en 16 april werden gehouden in Merleyn, mochten er drie winnaars (Adrem, LODYNE en Politie Warsveld) plus een winnaar van de publieksprijs (Geenius) door naar de finale in de Paarse zaal van het poppodium aan de Stationsstraat. Deelname aan de Roos is natuurlijk al een grote eer, maar de finale is de kers op de taart. Niet alleen de winnaars krijgen hierdoor naamsbekendheid, ook de runner-ups en zelfs de band die zonder prijs het podium verlaat weten: de weg naar een succesvolle muziekcarrière ligt nu voor je open!

Een smakelijke mix aan muziekstijlen

Deze donderdagavond krijgt het massaal toegestroomde publiek een smakelijke mix opgediend van hiphop, rap, jazz, grunge en pret-ska. Aan Adrum de eer om de avond te openen.

Deze oud-student van de Herman Brood Academie verontschuldigt zich bij voorbaat omdat hij niet bij stem is. Maar wie hem niet kent, zal dit niet zijn opgevallen. Zijn enthousiasme is groot en hij zet een strakke show neer. Deze zingende rapper hult de Nederlandse hiphop in een verfrissend nieuw jasje. Zijn persoonlijke en soms emotionele teksten doen vooral denken aan Typhoon.

De smaak te pakken

Als tweede staat Geenius op het podium. Na begonnen te zijn als jazz- en funk-coverbandje, kregen zij na een te gekke show op de Kaaij bij de Zomerfeesten in 2023 de smaak te pakken en ging hun eigen muziek schrijven. Hun stijl valt te beschrijven als jazz-fusion met inspiratie vanuit onder andere jazz, soul, funk en rock. De band oogt en klinkt professioneel. Het is fraai om te zien en te horen hoe ieder bandlid, helemaal in de stijl van jazz, de tijd krijgt om een eigen solo uit te werken. Vooral wanneer bij het afsluitende nummer, een cover van Snarky Puppy, drie extra blazers het optreden komen versterken. Het publiek is dolenthousiast! Dit vertaalt zich op het einde van de avond in de publieksprijs.

Feest met de politie

Dan is de beurt aan Politie Warnsveld. Wat ooit is begonnen als een viertal vrienden op een zolderkamertje in Zutphen is uitgegroeid tot een feestelijke Nederlandstalige groep. Maar begrijp ze niet verkeerd. Ze nemen hun onzin bloedserieus. Strak in het pak met zonnebrillen op de neus betreden zij het podium, onder toepasselijke blauw knipperende spots.

En dan gaat het snel. De opzwepende pret-ska drijft het publiek tot moshpits en meezingen, hoewel ze soms ook rustig en ingetogen klinken. Ook de jury is onder de indruk, want uiteindelijk gaat Politie Warnsveld met de hoofdprijs naar huis.

Moshen op het podium

Maar het kan nog gekker natuurlijk. Als laatste act haalt LODYNE alles uit de kast om het feest in stand te houden. Muzikaal gezien lijkt de band een tegenpool van de Politie Warnsveld. Met een originele mix van emo, grunge, hardcore en shoegaze zet de driemanformatie een stukje existentieel muzikaal geweld neer. Ook dit vertaalt zich al snel in een moshpit.

Helemaal te gek wordt het als op het podium de zanger zijn trui uittrekt. Onder luid gejoel volgen het overhemd, de schoenen en de lange broek waarna de zanger, slechts gekleed in een tangaslip, onverstoorbaar verder speelt. Hoewel, onverstoorbaar … inmiddels is ook een uitnodiging naar het publiek uitgegaan om gezamenlijk verder te feesten. De harde kern van de moshpit beklimt het podium om daar verder te springen. Waarna uiteraard ook nog wat wordt gestagedived.

Geen verliezers

Zoals gezegd ging hoofdprijs uit naar Politie Warnsveld. LODYNE mocht de tweede prijs in ontvangst nemen en het publiek koos voor Geenius.

Jammer voor Adrum. Al voelde het volgens hem als allesbehalve een nederlaag. De bands vonden unaniem dat het meedoen met de Roos het belangrijkste was. De sfeer was goed en het waren geweldige optredens met een fijn publiek. Dat pakt niemand ze meer af!

 

Fotografie: Heyta Melssen